The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Danish instead.

Forebyggelsen af arbejdsulykker i nordisk fiskeri har virket

06.03.17 | News
Fiskeri ved Grindavik på Island
Photographer
Yadid Levy / Norden.org
Arbejdsulykker i fiskeriet, især alvorlige arbejdsulykker og dødsulykker, er reduceret betydeligt. Ingen andre brancher har vist tilsvarende positiv udvikling i flere af de nordiske lande. For første gang præsenteres også fiskernes egne bud på hvad der har hjulpet.

Det er strukturelle tiltag som lovgivning og tekniske sikkerhedstiltag samt betydelige ændringer i sikkerhedsnormer, klima- og kultur, i fiskeriet, der er en del af forklaringen på reduktion af arbejdsulykker i nordisk fiskeri ifølge det nordiske samarbejdsprojekt Virkemidler i Forebyggelse af Arbejdsulykker i Fiskeriet i de Nordiske lande (ViFaFiN). Uddannelse i sikkerhed og adfærdsændringer blandt fiskerne samt udbredt brug af personlige værnemidler er andre væsentlige forklaringer. Sikkerhedstiltagene varierer lidt i form og indhold de nordiske lande imellem.

I flere lande er arbejdsulykkerne mindsket markant, for eksempel i Danmark, hvor anmeldte arbejdsulykker i fiskeriet lå knap tre gange over landsgennemsnittet for alle brancher omkring år 2000, men i 2015 var det på niveau med eller lige under landsgennemsnittet.

ViFaFiN-projektet har, med støtte fra Nordisk Ministerråd, undersøgt, hvad der er gjort og har virket i forebyggelsen af arbejdsulykker i fiskeriet i de nordiske lande. Projektet giver ny viden, da temaet ikke tidligere er blevet forskningsmæssigt belyst i Norden.

Udviklingen i antallet af arbejdsulykker i fiskeriet de seneste 15-20 år beskrives detaljeret for hvert af de nordiske lande, og det belyses, hvad der er sket og gjort i årene for at forebygge de tidligere mange arbejdsulykker. Det kombineres med et pilotprojekt, hvor fiskere i hvert af de nordiske lande er blevet interviewet.

Fiskernes beretninger giver et indblik i, hvordan de har oplevet udviklingen i arbejdsulykker ombord på fartøjet. Mange faktorer har efter fiskernes mening haft positiv betydning, hvor især ændring i sikkerhedskulturen scorer højt i alle nordiske lande.

Samlet set viser undersøgelsen, at den positive udvikling i forekomsten af arbejdsulykker i nordisk fiskeri ikke blot udspringer af én faktor, men kan tilskrives de integrerede sikkerhedstiltag og en orkestrering af den forebyggende indsats, der har haft positiv og en bemærkelsesværdig effekt på sikkerhedsadfærd og arbejdsulykker i fiskeriet.