The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Gemensam nordisk implementering av EU-direktiv får stöd

25.01.16 | News
Anne Berner
Finland, som i år är ordförandeland i Nordiska ministerrådet, ställer sig positiv till ett ökat samarbete kring en gemensam nordisk implementering av vissa EU-direktiv som har med fri rörlighet att göra. Det beskedet gav Anne Berner, minister för nordiskt samarbete i Finland, vid Nordiska rådets januarimöte i Helsingfors på måndagen.

Nordiska rådet har länge arbetat för att få ett bättre samarbete mellan medlemsländerna när det gäller en gemensam nordisk implementering av EU-direktiv. Rådet har föreslagit att det land som är ordförande för Nordiska ministerrådet borde "screena" kommande EU-lagar och välja ut de lagar som berör främst den fria rörligheten och sedan säkerställa en mer enhetlig nordisk implementering av dem.

Motiveringen är att det finns risk för att det skapas nya gränshinder om alla nordiska länder implementerar EU-direktiv var för sig.

Vid Nordiska rådets januarimöte i Helsingfors försäkrade Anne Berner att arbetet med att screena EU-direktiv som har betydelse för den fria rörligheten i Norden är viktig för Finland, som leder ordet i Nordiska ministerrådet detta år.

- Det är viktigt att vi har en fortlöpande dialog mellan länderna och i det nordiska samarbetet så att vi inte skapar nya gränshinder när vi implementerar nya EU-direktiv, sade Anne Berner.

Anne Berner poängterade att den nordiska dialogen kring en gemensam implementering av EU-direktiv till viss del redan finns i olika arbetsgrupper, men uttryckte också en förhoppning att arbetet ska förstärkas.

Anne Berners svar följde på en fråga från Pyry Niemi, ordförande i Utskottet för tillväxt och utveckling i Nordiska rådet, under ett så kallat politiskt dialogmöte, en ny mötestyp där parlamentarikerna i Nordiska rådet har möjlighet att fråga ut ministrar.

Pyry Niemi tyckte att Anne Berners svar var ”positivt”.

- Om ordförandelandet nu börjar screena EU-direktiv för att se vilka som kan implementeras gemensamt så är det lovvärt. Det är en stor fördel om de fem medlemsländerna arbetar tillsammans i den här frågan i stället för att göra olika arbetsinsatser med olika ingångar, sade Pyry Niemi.