The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Handlingskraftiga barn - målet med entreprenörskap i skolan

17.11.15 | News
Fra drøm til virkelighed
Entreprenörskap i skolan innebär mer än att ge eleverna kunskap om egenföretagande. Det handlar framför allt om att göra barn kreativa och handlingskraftiga. Från och med nu finns ett verktyg som preciserar vilka kompetenser entreprenörskapsundervisningen ska ge elever i olika åldrar.

Under det senaste halvåret har Nordiska ministerrådet och Fonden för Entreprenörskap utarbetat ett kompetensramverk.

Ramverket är ett praktiskt och konkret verktyg som lärare i grundkolan kan använda när de undervisar om entreprenörskap. Det är ett försök att tydliggöra målen med undervisningen i entreprenörskap.

Här kan man exempelvis se att en elev i sexan efter undervisning i entreprenörskap förväntas kunna använda sina personliga nätverk, utföra enkel projektplanering, göra en enkel budget och diskutera sin egen förståelse av världen. 

Ramverket publicerades i dag, i samband med konferensen ”entreprenörskap i grundskolan”  i Köpenhamn. 

Det är en annan sorts undervisning än när man bara i klassrummet och lyssnar på läraren




- Lärare kan titta på kompetensramen och se att kunskap om entreprenörskap innebär många olika kompetenser – som handlingskompetens, omvärldsorientering , kreativa förmågor och utveckling av de personliga resurserna. Genom att sätta dessa kompetenser i spel i undervisningen kan man jobba med entreprensörskap och innovation från låga åldrar, säger Anne Fritzner som arbetat med att ta fram ramverket.

Anne Fritzner förklarar att entreprenörskap formar unga människor på ett bredare sätt, till självständiga individer som tror på att de kan uträtta något i världen.

 Entreprenörskap i skolan handlar lika mycket om ett förhållningssätt i klassrummet som om kunskap om egenföretagande.

- Det är en annan sorts undervisning än när man bara i klassrummet och lyssnar på läraren, säger Anne Fritzner.