The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Kulturministrar vill stärka integration och yttrandefrihet

02.05.16 | News
Kulturministermøde i Helsingfors 2. maj 2016
Kulturens roll för integration av flyktingar och invandrare stod i fokus på de nordiska kulturministrarnas möte i Helsingfors den 2 maj, då de också antog en deklaration om yttrandefrihet.

– Integration av flyktingar och invandrare har hög prioritet i alla nordiska länder. Kultursektorn och civilsamhället spelar en avgörande roll i att lösa denna svåra uppgift och säkerställa sammanhållningen i våra samhällen. Det är naturligt att vi samarbetar om att lyfta fram denna stora utmaning, sa den finska undervisnings- och kulturministern Sanni Grahn-Laasonen.

På mötet utbytte hon och hennes nordiska kolleger erfarenheter om hur kultur- och frivilligsektorn bidrar till integrationsprocesser. De nordiska samarbetsministrarna har nyligen beslutat att integrationen ska prioriteras högt och stärkas genom ett flerårigt samarbetsprogram. Satsningen under 2016 kommer bland annat att kopplas till kultursektorns och civilsamhällets roll i och med kulturlivets betydelse för integration.

Vi står fast vid att bekämpa hot mot (kulturell) yttrandefrihet.

Kulturministrarna diskuterade också hur den aktuella flyktingkrisen har påverkat tilliten till bilden av de nordiska länderna som demokratiska, öppna och inkluderande samhällen och utmanat den (konstnärliga) yttrandefriheten. I samband med seminariet ”Re-shaping Cultural Policies for Development” antog ministrarna en deklaration med bland annat följande tydliga och starka utlåtande: ”Vi står fast vid att bekämpa hot mot (kulturell) yttrandefrihet.”

Ministrarna fick också presenterat för sig slutdokumentet från Oslokonferensen om olaglig handel med kulturföremål. Konferensen lyfte fram aktuella åtgärder där nordiskt samarbete kan utnyttja ländernas samlade resurser mer effektivt. Ministrarna rekommenderade de respektive myndigheterna att fortsätta med samarbetet i linje med rekommendationerna.

    Ministermötet hölls i Helsingfors dagen innan Unescos konferens om yttrandefrihet på världsdagen för pressfrihet.