The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Danish instead.

Mineraler, miner og mennesker

08.04.14 | News
Arto Pirttilahti
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
Den stigende efterspørgsel på mineraler i verden medfører voldsom vækst i mineindustrien i Norden. Der var stor fokus på konsekvenserne af minedrift for befolkningerne særlig i Arktis på Nordisk Råds temasession i Akureyri tæt på den arktiske cirkel.

Alene i Sverige forventer man at antallet at miner vil stige fra 16 til 46 i løbet af de nærmeste år.

-Konkurrencen forøges og jagten på naturressourcerne skaber nye konflikter og problemer med de oprindelige befolkninger, jordejere og andre erhverv især turisterhvervet, understregede Arto Pirttilahti fra Næringsudvalget i Nordisk Råd, da han redegjorde for baggrunden for udvalgets forslag om en bæredygtig nordisk minedrift.

Finn Sørensen understregede på vegne af Velfærdsudvalget, at det nødvendigt at respektere den arktiske befolknings behov og interesser og at erhvervslivets aktiviteter i Arktis skal tage udgangspunkt i FNs  10 principper i Global Compact.

Han fik opbakning fra Høgni Høydal fra den Venstresocialistiske Grønne gruppe, som også pointerede at FNs deklaration om oprindelige folks rettigheder og Folkeretten skal ligge til grund for al aktivitet i Arktis.

Eygló Harðardóttir, Islands samarbejdsminister, deltog også i debatten og takkede for indspil fra parlamentarikerne i Nordisk Råd og Jón Gunnarsson fra Den Permanente Arktiske Parlamentarikerkomité. Hun fortalte, at Nordisk Ministerråd er ved at udarbejde et nyt arktisk samarbejdsprogram, som bliver fremlagt i forbindelse med Nordisk Råds Session i oktober.

Contact information