The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Ministrar önskar tätare samarbete i EU- frågor

09.02.17 | News
Nordiska ministerrådet bör förstärka sin gemensamma EU-politik. Det konstaterade de nordiska samarbetsministrarna då de möttes i Oslo till det första mötet under norskt ordförandeskap den 8. februari.

Samarbetsministrarna nämner särskilt tre områden som är av strategiskt intresse för Norden i Europa, nämligen energi, klimat och miljö samt digitalisering. Inom dessa, men också inom andra relevanta områden, efterlyser man nu ett förstärkt samarbete.

-I en brytningstid präglad av oförutsägbarhet och snabba förändringar behöver Europa ett tydligt Norden, säger Norges samarbetsminister Frank Bakke-Jensen, som ledde ministermötet.
-Ett tryggt Europa, ett stärkt europeiskt samarbete och en välfungerande inre marknad är av stort intresse för hela Norden, betonar han.

Koordineringen av EU- och EES-samarbetet lyftes fram av det finska ordförandeskapet år 2016, och är högprioriterat i det norska ordförandeskapsprogrammet för Nordiska ministerrådet 2017. Detta samarbetsområde är ett gott exempel på kontinuiteten i det nordiska samarbetet, där ordförandeskapet roterar årligen.  

Samarbetsministrarna önskar att EU-frågorna behandlas på samtliga möten som arrangeras inom Nordiska ministerrådet under 2017. Målsättningen är att identifiera gemensamma intresseområden och koordinerat arbeta för att de nordiska synpunkterna blir hörda i EU-beslutsfattandet.

 

Läs det norska förmansskapsprogrammet här: