The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Danish instead.

Nordisk fokus på økonomisk udvikling, vækst og velfærd på Arctic Circle Assembly

16.10.17 | News
Nordisk ministerråd satte fokus på økonomisk udvikling, innovation og entreprenørskab i Arktis på lokalt niveau på et velbesøgt seminar på den globale arktiske konference Arctic Circle Assembly i Reykjavik, Island, som fandt sted den 13.-15. oktober med omtrent 2 000 deltagere fra hele verden inkl. Frankrigs nyudnævnte ambassadør for Arktis, Mme. Ségolène Royal, tidligere miljø- og klimaminister i Frankrig.

De nordiske samarbejdsministre (MR-SAM) besluttede i 2016, at Nordisk Ministerråd i sit kommende arbejde skal arbejde mere målrettet med at facilitere økonomisk udvikling i Arktis. Derfor indgik Nordisk Ministerråd et samarbejde med Arctic Economic Council - et business-to-business organ etableret af Arktisk Råd i 2014 for at skabe mere synlighed om forretning i Arktis og cirkumpolart forretningssamarbejde – om at lave en Arctic Business Analysis.

Analysen kigger på 4 emner, som Nordisk Ministerråd kan arbejde med i Arktis i fremtiden:

  1. Innovation og entreprenørskab
  2. Forretningssamarbejde og investeringer
  3. Bio-økonomi i Arktis
  4. Kreative industrier i Arktis

De foreløbige resultater af analysen blev fremlagt på et seminar på den årlige globale arktiske konference, Arctic Circle Assembly, i Reykjavik, hvor ca. 2000 forskere, praktikere, politikere og andre beslutningstagere fra Arktis deltog.

På seminaret arrangeret af Nordisk Ministerråd og Arctic Economic Council deltog ca. 115 personer og der blev præsenteret en række eksempler på gode historier, hvor økonomisk udvikling og udvikling i lokalsamfund går hånd i hånd og som kan udbredes til flere steder i Arktis.

Mikhail Pogodaev fra Reindeer Herders Association fra Yakutsk i Rusland fremhævede at ”arktiske fødevareressourcer som eksempelvis rensdyrkød i forskellige former har stort potentiale, men at man har brug for bistand til at finde ud af, hvordan ressourcen kan udvikles til produkter”.  Pogodaev understregede også, i overensstemmelse med det resterende panel, at ”der er mangel på systematisk data og information om forretnings- og investeringsmuligheder i Arktis, herunder også hvad angår oprindelige folks forretningspotentiale”. Mangel på systematisk data er også et af rapportens foreløbige konklusioner. 

Analysen publiceres i starten af 2018 og vil danne grundlag for Nordisk Ministerråds fremtidige arbejde på området.