The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Danish instead.

Nordisk Råd har store forventninger til styrket sundhedssamarbejde

22.01.14 | News
Skal vi have fælles forskning, indkøb af medicin, videnscentre og specialistuddannelser i Norden? Der var mange forslag i spil, da Velfærdsudvalget i Nordisk Råd mødte den tidligere svenske minister Bo Könberg onsdag i København og diskuterede sundhedssamarbejde i Norden.

Könberg skal til juni fremlægge en rapport om mulighederne og fordelene ved et tættere sundhedssamarbejde i Norden. Han var netop vendt hjem fra et møde med de tre vestnordiske sundhedsministre Karsten Hansen fra Færøerne, Kristján Þór Júlíusson fra Island og Sten Lynge fra Grønland. Mødet med Velfærdsudvalget var nr. 48 i rækken af møder med ministre, politikere, eksperter og interesseorganisationer, som Könberg har holdt rundt om i hele Norden. Han fortalte de nordiske politikere om de mange forslag han har fået og diskuterede mulighederne for samarbejde med dem.

-Bo Könbergs idéer og forslag ligger meget fint i tråd med mange af de forslag som Velfærdsudvalget har arbejdet med eksempelvis alkohol- og tobakspolitik, forebyggelse, antibiotikaresistens, sjældne sygdomme og elektroniske registre for sundhedspersonale, så vi kommer til at følge resultatet og opfølgningen af hans arbejde tæt, sagde Christer Adelsbo, svensk medlem af den socialdemokratiske gruppe og Velfærdsudvalget.

Finn Sørensen, medlem af Velfærdsudvalget fra Danmark var enig med sin svenske kollega

-Könberg har den helt rigtige tilgang til opgaven. Jeg mener det er uhyre vigtigt, at vi i det nordiske samarbejde bruger vores kræfter på at finde de oplagte og pragmatiske muligheder for samarbejde, som er til direkte glæde for de nordiske borgere, og jeg ser meget frem til at se hans rapport, understrede Finn Sørensen.

-Det var stimulerende at opleve den store interesse for mit arbejde fra politikerne i Velfærdsudvalget. De kom med mange værdifulde indspil og nye idéer eksempelvis den centrale rolle, som de mange frivillige organisationer spiller i forhold til sundhedssektoren i Norden, sagde Bo Könberg efter mødet i København.

Bo Könberg går nu ind i den afsluttende fase af sit arbejde med at udforme den endelige rapport med 10-13 konkrete forslag til samarbejdsområder. Rapporten skal fremlægges for de nordiske sundhedsministre den 11.-12. juni i Island. Könberg vil debattere sine anbefalinger på Folkemødet på Bornholm og senere på sommeren på Almedalsveckan på Gotland.