The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Danish instead.

Nordisk Råd vil styrke ytringsfrihed og kvalitetsjournalistik

27.01.15 | News
Pressbevakning
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Ytringsfrihed er en forudsætning for vores åbne og demokratiske samfund i Norden. Men Nordisk Råd mener, at ytringsfriheden er under pres og vil nu gå i dialog med relevante ministre og aktører for at udvikle en ny platform, der skal sikre frie medier og uafhængig kvalitetsjournalistik.

-En af vores vigtigste værdier er, at vi kan skrive og tale frit. Med tanke på den forfærdelige Charlie Hebdo tragedie i Paris - vil Nordisk Råd arbejde for, at fri presse, kvalitetsjournalistik og ytringsfrihed skal være mærkesager i Norden også i fremtiden. De nordiske lande bør gå sammen om at etablere en strategisk nordisk dialogplatform for journalistik og fri presse, for at styrke hele medieområdet og samle relevante aktører, kundskab og kompetence på feltet, udtaler Kultur og Uddannelsesudvalget i Nordisk Råd.

Den digitale og økonomiske udvikling medvirker også til et konstant og stigende pres på medielandskabet og journalistikken. Med en ny dialogplatform ønsker politikerne at sikre de bedst mulige vilkår for en fri presse ved at styrke journalisters faglighed og selvstændighed gennem kompetenceudvikling og udveksling af viden og erfaringer på tværs af Nordens grænser.

Samtidig kan Norden hjælpe journalister og kunstnere, der er forfulgte i deres hjemlande. Vi har tradition for at tilbyde fristeder og gode arbejdsmuligheder. Flere nordiske byer er med i de såkaldte fribynetværk, der især hjælper forfulgte forfattere og journalister.

-Vi har gode erfaringer i de nordiske lande, som vi skal dele og dermed bidrage til en frugtbar dialog om ytringsfrihedens vilkår også i et internationalt perspektiv. Ytringsfrihed skal fortsat være en grundsten i de nordiske samfund, og vi skal værne om den og arbejde for en åben og demokratisk dialog, understreger politikerne i Kultur og Uddannelsesudvalget.
   
Nordisk Råds Kultur-og uddannelsesudvalg debatterede ytringsfrihed på deres møde på Åland og vil nu arbejde videre med forslaget.