The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Nordiska ministerrådet: Nomadläkarna ska stoppas

09.10.15 | News
Nomadläkarna utgör ett hot mot patientsäkerheten i de nordiska länderna. Därom råder enighet inom det nordiska samarbetet. Med patientsäkerheten för ögonen arbetar ministerrådet sedan en tid intensivt med att förändra Arjeplogavtalet, som tillsammans med EU:s Yrkeskvalifikationsdirektiv(2005/36/EG) reglerar den nordiska gemensamma arbetsmarkanden för hälso- och sjukvårdspersonal.

Ändringen i Arjeplogavtalet har som målsättning att täppa till de kryphål i regleringen som möjliggör att läkare utan yrkeskvalifikationer kan utnyttja de nordiska avtalen för att få jobb i ett annat land. 

EU:s Yrkeskvalifikationsdirektiv (2005/36/EG) innehåller inte motsvarande kryphål. 

Förslaget till förändringar kommer att läggas fram för Nordiska rådet på sessionen i Reykjavik den 26-29 oktober.

Parlamentarikerna i Nordiska rådet har å sin sida föreslagit ett elektroniskt nordiskt register över sjukvårdspersonal som prickats eller mist sin legitimation i något av de nordiska länderna.

Ministerrådet har ansett att lösningen på problemet med nomadläkarna inte finns i ett nordiskt register, utan i ett tätare nordiskt samarbete om ömsesidig informationsutväxling, baserat på EU:s alarmsystem IMI, International Market Information System.

I ljuset av mediebevakning gällande detta ärende lägger Nordiska ministerrådet fram de centrala dokument som berör den formella dialogen mellan Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet: