The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Nordiska ministrar i Almedalen: Ja, vi klarar flyktingkrisen!

05.07.16 | News
 När Medelhavet kom till Norden, Almedalen 2016
Photographer
Helena Lagercrantz/Norden.org
Flyktingkrisen splittrade de nordiska länderna i höstas, men nu växer det fram ett samarbete just kring integration av nyanlända. ”Här kan Norden sätta tonen för ett nytt Europa” sa Anne Berner, finsk samarbetsminister i en av de nordiska debatterna i Almedalen.

Debatten handlade om hur allvarlig splittringen är, och vilken väg som leder framåt för det nordiska samarbetet. Den frågan har fått en ny dimension efter den brittiska folkomrösningen om EU-utträde, när inflytandet väntas öka för det nordisk-baltiska blocket.

I debatten deltog bland andra den svenska arbetsmarknads- och etableringsministern Ylva Johansson, den åländska samarbetsministern Nina Fällman och den danska Sverigeambassadören Ove Ullerup.

Sverige fick kritik från två håll: Ove Ullrup, Danmark, sa att de svenska gränskontrollerna skadat den fria rörligheten i Norden och integrationen av Öresundsregionen. Nina Fällman, Åland, ansåg att den nordiska humanismen stukats av att bland andra Sverige skärpt asylreglerna.

Gräla mer!

- Det har varit ett nordiskt adelsmärke att förhålla sig humanistiskt till världen. Men ska vi vara ärliga har inget nordiskt land klarat det här bra, sa Nina Fällman.

 Hon uppmanade sina nordiska kollegor att ”gräla mer”.

- Vi måste vara modiga och våga säga när vi tycker något är dåligt. Annars blir vi kanske som Storbritannien där det politiska samtalet missar poängen.

Det är klart att gränskontrollerna är en inskränkning, men vi lever i en folkvandringarnas tid. Det måste vi hantera.

Ylva Johansson sa att Sverige inte alls tummar på humanismen, utan även med skärpta asylregler och gränskontroller tar emot fler flyktingar än de flesta andra Europeiska länder.    

- Det är klart att gränskontrollerna är en inskränkning, men vi lever i en folkvandringarnas tid. Det måste vi hantera, sa hon.

Anne Berner konstaterade att de nordiska länderna har olika syn på kapacitet, resurser och ansvar i flyktingmottagandet. Däremot finns en stark vilja att hitta gemensamma nordiska lösningar på hur nyanlända kan integreras. 

- Här kan vi vara bland de bästa i världen, sa Anne Berner.

Här finns en möjlighet just nu för Norden att agera förebild i EU -  genom att använda en konstruktiv retorik och agera pragmatiskt och lösningsorienterat, anser hon.

Jämlik delaktighet är nordiskt

Ylva Johansson anser att det ”nordiska” sättet att integrera nyanlända är att erbjuda delaktighet i samhället och motverka nya sociala klyftor.

- Att låta folk vara med på ett jämlikt sätt, det är nordiskt. Vi var nyligen i Danmark för att studera de integrationsavtal de slutit på arbetsmarknaden, berättade hon.