The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Nordiska rådet frågar ut ministrar om transporter i Norden

30.09.16 | News
Malmtåg
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
Transportministrarna i de nordiska länderna och representanter för Nordiska rådet möts i ett rundabordssamtal i Stockholm den 9 november. På agendan står nordiskt samarbete kring gränsöverskridande transporter.

Nordiska rådet har en längre tid försökt få till stånd ett möte med transportministrarna. Senast i april fick ett planerat möte ställas in i sista stund, men nu har den svenska ministern Anna Johansson kallat till ett nytt rundabordssamtal den 9 november.

- Jag hoppas att detta kan bli startskottet för en löpande dialog om transportfrågor med ansvariga ministrar, säger Gunvor Eldegard, som är medlem i Den socialdemokratiska gruppen och rapportör i transportfrågor i Nordiska rådets utskott för tillväxt och utveckling.

Utskottet behandlade nordiska transportfrågor vid ett möte i Stockholm den 27 september.

Jag hoppas att detta kan bli startskottet för en löpande dialog om transportfrågor med ansvariga ministrar.

Inför mötet den 9 november efterlyser Nordiska rådet bland annat en gemensam nordisk strategi för investeringar i transportinfrastruktur både till lands och sjöss. Rådet vill också se en gemensam plan för förbättringar av transportförbindelser i de mera folkrikare delarna av Norden samt en plan för förbättrade gränskorsande järnvägsförbindelser i Nordens nordligaste delar.

Nordiska rådet betonar att de nordiska länderna är varandras viktigaste handelspartners och att transporter över gränserna bör ske så smärtfritt och så klimatvänligt som möjligt.

I dag finns det inget eget ministerråd för transportfrågor inom det officiella nordiska samarbetet, det lades ner 2005. Det innebär att det saknas en motpart när Nordiska rådet vill föra en dialog med de nordiska regeringarna i frågor som rör infrastruktur och transporter.