The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

- Norge och Sverige måste reda ut skattefrågan

23.01.14 | News
Nordiska rådets medborgar- och konsumentutskott uppmanar den norska och den svenska regeringen att be sina skattemyndigheter utreda de norska pensionärernas beskattning för att avslöja eventuell felinformation och eventuellt korrigera skattebeslut.
- Utskottet fortsätter arbetet med att finna en lösning för norska pensionärer i Sverige som upplever sig ha blivit felinformerade om nordiska skatteregler av den svenska staten, säger utskottets ordförande, Annicka Engblom (M) från Sverige.
Medborgar- och konsumentutskottet kom den 22 januari 2014 med ett förslag om en utredning av hur de nordiska länderna förvaltar det nordiska skatteavtalet, samt ett förslag om revision och förtydligande av avtalet.
- Det är avgörande att de nationella skattemyndigheterna skapar nödvändig klarhet i saken, däribland vilken information som har getts skattebetalarna. Det är dessutom nu mycket viktigt att man prioriterar att rätta till skattekraven för dem som är orättvist drabbade. I dagens läge lider många under den felaktiga beskattningen. Alla vinner på att saken utreds en gång för alla, säger Knut Storberget (Ap) från Norge, som är utskottets talesperson.

Skattefrågan har funnits på medborgar- och konsumentutskottets dagordning sedan den 24 augusti 2012. Under Nordiska rådets session i Oslo den 31oktober 2013 uppmanade Knut Storberget å det starkaste Sverige att ta ett initiativ för att finna en politisk lösning. Utskottet beslöt under Nordiska rådets januarimöte den 22 januari 2014 att fortsätta sitt stöd till pensionärerna som är drabbade i den här frågan.