The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Ökat nordiskt samarbete en möjlighet för hälsosektorn

14.02.14 | News
Bo Könberg och Kristján Þór Júlíusson
Photographer
Anton Brink Hansen/norden.org
Hälso- och sjukvården i alla nordiska länder står inför stora utmaningar. Den demografiska utvecklingen, med en allt äldre befolkning, sätter press på välfärden. Det behövs nya lösningar för att möta de framtida behoven.

Bo Könberg, tidigare svensk sjukvårds- och socialförsäkringsminister, har ansvar för att ta fram en oberoende rapport om hur det nordiska samarbetet inom hälsoområdet kan utvecklas och stärkas. Norden har en lång tradition av att samarbeta och de nordiska social- och hälsoministrarna vill veta hur länderna kan utveckla hälsosamarbetet.

Under hösten 2013 har Bo Könberg träffat många personer från olika myndigheter, samt från social- och hälsoministerierna i Norden.

- Jag har fått många förslag, bland annat att se över hur vi kan hantera  sällsynta sjukdomar, öppna jämförelser och register, antibiotikaresistens och e-hälsa i Norden. Men det finns också många andra förslag som jag kommer att diskutera under våren med respektive lands social- och hälsoministrar, säger Bo Könberg.

Vårens första möte sker på Island i början av mars.

Bo Könbergs undersökning ska resultera i en kortfattad rapport med konkreta förslag på nya samarbetsområden. Den ska presenteras i juni, i samband med mötet mellan de nordiska social- och hälsoministrarna.

Hälsorapporten ingår i Nordiska ministerrådets program Hållbar nordisk välfärd, som är en av ministerrådets största satsningar under perioden 2013-15.

Du kan följa Bo Könberg och hans uppdrag på twitter under namnet @bokonberg