The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Norwegian Bokmål instead.

Politisk bekymring for gift i hverdagen

03.06.14 | News
Analyser gjort i forbindelse med seminaret «En giftfri hverdag» 3.juni 2014 i Oslo, viser at det store omfanget av hormonforstyrrende stoffer og andre skadelige kjemikalier i forbrukerprodukter er bekymringsfullt. Politikerne i Nordisk råd arbeider nå for strengere reguleringer av hverdagskjemikaliene.

−Vi ønsker å rette søkelyset mot omfanget av giftstoffer forbrukere omgir seg med til daglig, og viktigheten av mer kunnskap og strengere regulering for å sikre en mer giftfri hverdag, sier Annicka Engblom, leder av Medborger og forbrukerutvalget i Nordisk råd

Samlet nordisk innsats nødvendig

De nordiske land er underlagt EUs kjemikalielovgivning, REACH. I tillegg til REACH er bruken av kjemikalier også underlagt flere andre EU-reguleringer.

− EUs kjemikalielovgivning innebærer at de enkelte nordiske land har en begrenset handlingsfrihet når det gjelder regulering av kjemiske stoffer, derfor har vi i Norden mye å vinne på et samlet nordisk arbeid, sier Annicka Engblom.

I 2013 vedtok Nordisk råd en rekommandasjon om reform av EUs kjemikalielovgivning for å skape klarhet om hva som defineres som stoffer med hormonforstyrrende egenskaper, samt innlede testkrav for å identifisere disse stoffene.

Nye analyser viser økende problem

Forbrukerrådet i Norge og Danmark har med støtte fra Nordisk råd lagt frem en ny undersøkelse av småbarnsmødre som viste skremmende høye nivåer av giftstoffer i blodet.

Les mer her: Bekymret over giftstoffer i blodprøver

Resultatene lagt frem i dag føyer seg inn i rekken av andre resultater som alle viser det samme; forbrukere utsetter seg selv og sine barn for skadelige stoffer daglig ved å bruke helt vanlige hverdagsprodukter.

– Forbrukerne er for dårlig beskyttet mot skadelige kjemikalier i hverdagsprodukter. Vi må få på plass et strengere regelverk og styrket tilsyn, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

–Forby stoffene

– Eksperter fra blant annet Rikshospitalet i Danmark mistenker at hormonforstyrrende stoffer, som vi får i oss eller som er i produkter, kan være skyld redusert fertilitet og økning i testikkelkreft. Nå må politikerne se til at stoffene blir forbudet og at forbrukerne ikke utsettes for denne risikoen, sier Claus Jørgensen, seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk.

Seminaret «En giftfri hverdag» ble arrangert av Forbrukerrådet i Norge og Danmark med støtte fra Nordisk råd.

Tester gjort i forbindelse med seminaret

Blod: http://www.forbrukerradet.no/forside/presse/pressemeldinger/bekymret-over-giftstoffer-i-blodpr%C3%B8ver

Klær: http://www.forbrukerradet.no/forside/presse/pressemeldinger/fant-giftstoffer-i-barnekl%C3%A6r

Bamser: http://www.forbrukerradet.no/forside/presse/pressemeldinger/test-av-bamser