The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Danish instead.

Politisk debat til Foreningerne Nordens Forbunds konference

30.04.15 | News
Guðbjartur Hannesson
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
50 års jubilæet for Foreningerne Nordens Forbund (FNF) blev fejret med en konference og debat om fremtidens teknologier og muligheder.

Fællessalen på Christiansborg dannede rammen om den 50 års jubilæumskonference, som FNF den 29. april havde arrangeret. Programmet bød på en lang række oplægsholdere af eksperter og politikere – herunder fire medlemmer fra Nordisk Råd – vicepræsident Guðbjartur Hannesson, Heidi Nordby Lunde, Næringsudvalget, Finn Sørensen og Penilla Gunter fra Velfærdsudvalget. I forbindelse med jubilæumskonferencen fremlagde Foreningerne Nordens Forbunds præsidium et forslag om at etablere en nordisk tænketank med fokus på det fremtidige nordiske samarbejde.


- Det islandske formandsskab i Nordisk Råd har i 2015 valgt at have et punkt i sit formandskabsprogram, som hedder ”Civilsamfundet”. Det handler om vigtigheden af de nordiske frivillige organisationer men samtidig vigtigheden af at det nordiske samarbejde bliver gjort mere synligt, sagde vicepræsident i Nordisk Råd Guðbjartur Hannesson.
- Det er også et af målene, der er fremsat i anledning af Foreningens Nordens Forbunds jubilæum, at revurdere og forstærke samarbejdet mellem Foreningerne Nordens Forbund og Nordisk Råd. Tre udvalg i Nordisk Råds har allerede diskuteret samarbejdet i mellem Foreningerne Nordens Forbund og NR og de frivillige nordiske organisationer på deres møder i januar og marts. Udvalgene har drøftet definitionen af et civilsamfund og vigtigheden af at styrke demokratiet og medborgenes indflydelse i samfundet.


Han forklarede endvidere, at udvalgene har været i dialog med Foreningerne Nordens Forbund om sagen og opfordrer nu Nordisk Råds Præsidium at involvere alle fagudvalgene i Nordisk Råd i diskussionen om dette vigtige spørgsmål.
Samtidig har Foreningerne Nordens Forbunds Præsidium nu vedtaget en indstilling til Nordisk Råd om medborgerinitiativ. I indstillingen foreslår Foreningerne Nordens Forbund Nordisk Råd at gøre det muligt for en gruppe nordiske medborgere at fremme medborgerforslag til behandling i Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd.


-  Jeg synes, at indstillingen er både interessant og relevant og jeg glæder mig til at behandle den i Nordisk Råds Præsidium. Den vil efter min mening åbne for nye muligheder for at fremme medborgenes indflydelse i det nordisk samarbejde, tilføjede Guðbjartur Hannesson.

Den teknologiske og digitale fremtid

- Jubilæumskonferencen havde fremtidens teknologi og muligheder, som tema. I de nordiske lande har i unikke muligheder ofr at udnytte økonomiske forskningsmæssige, kulturelle og menneskelige ressourcer til at gå forrest med at udvikle de økonomiske og samfundsmæssige strukturer, som kan garantere retssikkerhed, menneskerettigheder, demokrati og økologisk bæredygtighed i fremtidens globale. Digitale økonomi, og i takt med at BINK-teknologierne udvikles. De enkelte lande er for små til at gøre dette alene. Kun gennem øget samarbejde kan de nordiske lande skabe det momentum der er nødvendigt for at kunne bidrage til at forme den globale udvikling”.
(Kilde: Foreningerne Nordens Forbund)


-  Oplægget til denne konference er helt rigtigt. Den teknologiske udvikling rummer uanede muligheder for en social og miljømæssig bæredygtig udvikling, herunder kortere arbejdstid, så mennesket kan få tid til det gode liv. Hvor er det forfriskende at nogen vil sige det højt i disse tider. Men den teknologiske udvikling rummer også uanede risici for, at markedsøkonomiens rovdrift på mennesker og natur fjerner grundlaget for menneskehedens eksistens, sagde MF Finn Sørensen, Velfærdsudvalget.
-  Det handler om politisk magt, hvem der har magten og hvad den bliver brugt til. John Keynes havde fuldstændig ret. Hvis vi ikke kan og ikke vil styre finanskapitalen, så kan vi godt glemme alle de flotte visioner om social og økonomisk bæredygtighed på denne klode.


- At afmontere nationalstaterne vil være den endegyldige afvikling af demokratiet. At overlade kontrollen med finanskapitalen til EU, eller USA – eller et samarbejde mellem de to, som det er ved at ske i den nye transatlantiske frihandelsaftale (TTIP) – det svarer til at sætte ræven til at vogte gæs. De nordiske lande bør frigøre sig for bindingerne til EU, indlede et tæt samarbejde om at bryde finanskapitalens magt og sætte social og miljømæssig bæredygtighed i højsædet.

Blandt det politiske debatpanel var også Penilla Gunter fra Velfærdsudvalget. Hun mener, at fremtiden for Norden må fortsætte med at udspringe fra målsætningen om, at den sociale, økonomiske og miljømæssige holdbare udvikling sker side ved side. Selv om den teknologiske udvikling går fremad og mindsker behovet for traditionelle arbejdsopgaver findes behovet stadig for gode relationer mellem indbyggerne i de forskellige lande.
-  Behovet for tillid mellem de nordiske lande kan ikke understreges tydeligt nok, for at et fælles marked for både tjenester og produkter skal fortsættes med at blive udviklet, og for mobiliteten af arbejdskraft. Det spiller en stor rolle for civilsamfundets organisationer og for at påvirke og bibeholde demokratiet i Norden gennem kommunikation med næringsliv og politik, sagde Penilla Gunter.

Heidi Lunde Nordby fra Næringsudvalget havde en noget mere kritisk tilgang til ideen om en udvidelse af fremtidens teknologi, som var temaet for Foreningerne Nordens Forbunds 50 års jubilæumskonference.


- Ny teknologi og automatisering vil føre til at vi mister mellem 30 og 40 procent af dagens arbejdspladser i de nordiske lande. Dette løses bedst ved at satse på uddannelse og at være bedst på de teknologier som overflødiggører arbejdspladserne.


- Lukkede grænser og gaia-landbrug er ikke svaret på noget som helst – aller mindst de udfordringer vi står over for i dag.
Digital læring i skolen er vigtig, men ofte er børnene mere digitale end lærerne. Derfor trænger vi til et digitalt lærerløft, sagde Heidi Lunde Nordby.

Contact information