The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Radikaliseringen bland unga kan motverkas effektivare redan i skolorna

27.04.15 | News
Genom ett aktivare samarbete med civilsamhället kan våra utbildningsinstitutioner på alla nivåer få en ännu större roll än hittills i arbetet mot radikalisering bland unga. Det var de nordiska undervisnings-, utbildnings- och forskningsministrarna eniga om på sitt möte i Köpenhamn på måndag.

Utbildningsministrarna diskuterade radikaliseringen bland unga med anledning av ett initiativ från de nordiska samarbetsministrarna. Nordiska Ministerrådets sekretariat kommer inför samarbetsministrarnas möte i juni att lägga fram en plan för hur de nordiska länderna kan effektivera arbetet för demokrati, inkludering och säkerhet i våra samhällen, och motverka den ökade tendensen till radikalisering bland unga. 

- Vi vet att danska unga och unga i Norden helt generellt ligger otroligt högt när det gäller kunskap om samhället och demokrati. Men hos oss finns en liten grupp på 3-4% som ligger väldigt illa till vad gäller just det. Dem måste vi se och nå fram till, säger Danmarks utbildnings- och forskningsminister Christine Antorini.

- Forskning visar att utbildningssystemet spelar en helt avgörande roll i hur unga människor förhåller sig till radikaliseringstendenserna, påpekar kunskapsminister Torbjørn Røe Isaksson från Norge. Risken för att unga människor radikaliseras är betydligt mindre om skolan med sina åtgärder kan motverka en känsla av marginalisering bland de unga. Ju mer de unga uppfattar sig som en inkluderad och jämbördig del av samhället, desto mindre är risken för att extremisternas budskap lockar dem.

- Regelverk och juridik är en del av det arbete som måste göras, säger Sveriges  gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic. Men när man talar om det mer substantiella, är utmaningen att bygga upp ett mer sammanhållet samhälle, där människor verkligen konkret har möjlighet att påverka och delta i samhällsdebatten.

- Det är viktigt att de åtgärder som samarbetsministrarna i sommar besluter att vidta, inte konkurrerar med utan kompletterar det nordiska samarbetsavtal om förebyggande av radikalisering som i januari i skrevs under av representanter för de danska, svenska, finska och norska regeringarna, påpekar Nordiska Ministerrådets generalsekreterare Dagfinn Høybråten.

Ministrarna var eniga om att en viktig del av arbetet mot radikalisering av de unga, är att samarbeta kring målsättningen att skapa verktyg för att på olika sätt involvera det civila samhället i utbildningen på olika nivåer.