The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Rundabordssamtal om försvarsfrågor

03.09.15 | News
Hans Wallmark
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Sverige innehar 2015 ordförandeskapet i Nordefco (Nordic Defence Cooperation). Med anledning av detta arrangerar Nordiska rådet den 7 september ett rundabordssamtal i riksdagen.

Förutom parlamentariker i Nordiska rådet deltar bl.a. försvarsminister Peter Hultqvist, ÖB Sverker Göranson samt presidierna för de nationella parlamentens försvars- och utrikesutskott.

Rundabordssamtalet är det tredje i ordningen där det nordiska försvarssamarbetet och situationen i närområdet diskuteras. Initiativet togs under Nordiska rådets temasession våren 2013 i Stockholm där man diskuterade utrikes- försvars- och säkerhetspolitik och möjliga vägar till ett säkrare och tryggare Norden samt en förstärkning av den parlamentariska dimensionen.

- Säkerhetsutmaningarna är delade i Östersjöområdet, säger Hans Wallmark (M) ordförande i Nordiska rådets svenska delegation. Ett nytt försämrat normalläge har etablerat sig. Därför är nordiska företrädare mer intresserade än på många år att diskutera försvars- och säkerhetspolitik.

En pressträff med bl.a. Hans Wallmark anordnas kl. 11:25, Skandiasalen, entré Mynttorget 1.

Det svenska ordförandeskapet i Nordefco:

http://www.regeringen.se/regeringens-politik/nordiskt-forsvarssamarbete/det-svenska-ordforandeskapet-i-nordefco/