The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Tillsammans syns och hörs vi bättre

26.11.14 | News
Sveriges nordiska samarbetsminister Kristina Persson slår ett slag för större kompromissvilja och ännu aktivare politisk samordning mellan de nordiska länderna. Det behövs för att öka Nordens synlighet utåt.
Samtidigt berömmer hon positionerings- och profileringsstrategin för Norden internationellt, som hon och hennes kolleger från övriga Norden godkände i oktober.

Kristina Persson efterlyser mindre fokus på nationella särlösningar och en större kompromissvilja bland politiker och tjänstemän.

-Vi måste bryta upp från de nationella synsätten och tankesätten, och börjar agera nordiskt istället, säger hon.

Någon förbundsstatslösning räknar Kristina Persson inte med att se i Norden under sin livstid, men hon poängterar att man kommer långt också genom att effektivisera samarbetet inom nuvarande struktur. 

Hon menar att profileringsstrategin är ett konkret verktyg som kommer att hjälpa de nordiska länderna att få den synlighet de är värda ute i världen i framtiden. 

-Vi sitter bara och väntar på att någon skall komma hit och kolla vad vi kan, men det räcker inte. Vi måste vara mer aktiva själva, och det är det som är tanken med "Nordic branding".

Se intervjun:

Persson om att tala med en nordisk röst