The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Danish instead.

Uddannelse og arbejde skal forebygge radikalisering

26.03.15 | News
Höskuldur Þórhallsson
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Integration, radikalisering og ekstremisme var i fokus på Nordisk Råds minisessionen i København torsdag den 26. marts.

Carsten Hansen, dansk minister for nordisk samarbejde, og Københavns politidirektør Thorkild Fogde indledte minisessionen med at orientere politikerne om terrorangrebet i København. Manu Sareen, dansk minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold, præsenterede en ny nordisk samarbejdsaftale om forebyggelse af radikalisering og ekstremisme.

- Den nye nordiske samarbejdsaftale om forebyggelse af ekstremisme, støtter vi fuldt ud og mener desuden, at det er et skridt i den helt rigtige retning, sagde Nordisk Råds præsident  Höskuldur Þórhallsson efter debatten med ministrene.

Den politiske debat var præget af en bred enighed om, at det er uddannelse og jobmuligheder, der er førsteprioritet, når det handler om at komme radikalisering til livs.

Politikerne understregede, at det er vigtigt at satse på forebyggelse og udnytte allerede eksisterede lokale kræfter som eksempelvis skoler, institutioner, bysamfund og borgere. Der var også enighed om, at fokus bør være på alle typer af ekstremisme uanset om det er højre eller venstreekstremisme eller religiøs fundamentalisme.

-Jeg kan se tilbage på en særdeles givtig minisession her i København. Det var tydeligt, at vi står sammen og støtter hinanden hvad angår radikalisering, sagde Höskuldur Þórhallsson.

Som optakt til sessionen holdt den norske forfatter Åsne Seierstad, den danske sociolog og journalist Aydin Soei, rådmand Bünyamin Simsek fra Aarhus Kommune og terrorforsker Magnus Ranstorp oplæg torsdag formiddag om ”integration og forebyggelse af radikalisering” for parlamentarikerne i Velfærdsudvalget, Kultur- og Uddannelsesudvalget, Næringsudvalget og Medborger- og Forbrugerudvalget i Landstingssalen på Christiansborg.  

På baggrund af dagens debat kom Nordisk Råd med denne udtalelse om forebyggelse af ekstremisme.

 

 

 

 

 

 

Contact information