The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Norwegian Bokmål instead.

Ungdommene vil ha fellesnordisk innsats for Syria

09.09.15 | News
Ungdommens nordiske råd (UNR) er lei av manglende nordisk handlekraft i flyktningekrisen." En kriserammet verden krever handling. Derfor må de nordiske landene gjøre en større innsats for å ta imot flyktninger og asylsøkere som kommer til de nordiske landene", sier ungdomspolitikerne i en uttalelse som ble utformet under Nordisk råds septembermøter i Oslo.

"Norden må ta et særskilt ansvar for å hjelpe. De nordiske landene bør også forhandle frem en minimumflyktningekvote for å sammen kunne gjøre en større innsats. De nordiske landene burde også følge Tysklands eksempel og bruke humanitærklausulen i Dublin-konvensjonen slik at man ikke returnerer syriske asylsøkere til landet der de først ble registrert", sier ungdommene i uttalelsen.

UNR understreker at flyktningesituasjonen først og fremst er de nordiske regjeringenes ansvar, men sier at regjeringene bør gjøre det enklere for sivilsamfunnet å hjelpe flyktningene.

"De nordiske land må bli mer aktive"

Undommene mener at de nordiske landene sitter på diplomatiske ressurser som bør brukes til å legge press på nærområdene rundt Syria til å ta imot flyktninger fra naboland for å minske presset på land som Jordan og Libanon. Videre bør de nordiske landene ta aktivt del i konfliktløsningsarbeidet.
Ungdommens nordiske råd sier også at det må og legges til rette for å lovlig kunne reise til Norden. Dette kan gjøres gjennom mulighet for å søke asyl også utenfor Europa, men også ved å se på konsekvensene av EU-direktiv 2001/51/EC.

Ungdommens nordiske råd er et forum for de politiske ungdomsorganisasjonene i Norden.