The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Var kommer resurserna ifrån – och hur sköter vi om dem?

11.11.15 | News
Norden i Skolan - ett stort internordiskt utbildningsprojekt – öppnar upp dörrarna till Kampen mot Matsvinn och ett undervisningsmaterial som sällan varit lika aktuellt.

Den 11 november sätter Kampen mot Matsvinn i gång på Föreningarna Nordens Förbunds samnordiska undervisningsportal; nordeniskolen.org. På den dagen, som samtidigt är den officiella nordiska klimatdagen, kommer alla skolor i Norden att få tillgång till ett interaktivt undervisningsmaterial om nordiska resurser och råvaror. Materialet finns tillgängligt på fem nordiska språk, vilket bl.a. öppnar upp för en unik dialog mellan de nordiska länderna. Vad kan vi lära av varandra, vad betyder fisket för islänningarna, hur utnyttjas de gamla sädesslagstyperna i Danmark och Norge för framtidens bröd, och hur förvaltas skogarna i Sverige och Finland så att vi även i framtiden kan ha både glädje och nytta av dem? Dessa frågor är några av dem som tas upp till behandling i det nya materialet som aktualiseras av det kommande COP2-mötet  i Paris samt av fokuset på köttproduktionen som den största klimatsyndaren och problemet för klimatet och global uppvärmning. Kampen mot Matsvinn stöttas av Nordiska Ministerrådet.

Allt material är gratis. Det enda som krävs är att läraren registrerar sig på portalen www.nordeniskolen.org.

När man har tillgång till material kan man även delta i årets version av Den stora nordiska Klimatduellen - Kampen mot Matsvinn där Nordens skolor tävlar om att minska matsvinn. Priset är 5000 DKK till klasskassan. För årets Klimatduell har det utgetts en handbok, affischer och matsvinnspåsar som kan beställas gratis på portalen under perioden 11.11.2015 – 23.3.2016.

Selina Juul, mottagare av Nordiska Rådets miljöpris och grundare av konsumentorganisationen ’Stop Spild af Mad’, är samarbetspartner i projektet. Visste du att genomsnittligt vart femte inköp hamnar direkt i soporna? 

 

Gå in på www.nordeniskolen.org och anmäl din klass till Kampen mot Matsvinn.