The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

"Vi behöver ett nytt nordiskt avtal"

21.01.16 | News
Risto E.J. Penttilä
Photographer
Anna Rosenberg/norden.org
Den finska näringslivsföreträdaren Risto EJ Penttilä kan inte tänka sig ett viktigare uppdrag än att hjälpa de nordiska företagen att skapa tillväxt. Därför tackade han ja till uppdraget att leda Gränshinderrådet i år. Men för att förverkliga visionen om ett gränslöst Norden krävs ett helt nytt nordiskt avtal, anser han.

Han är vd för finska Centralhandelskammaren, filosofie doktor och tidigare direktör vid World Economic Forum. Han tackade tveklöst ja när den finska samarbetsministern Anne Berner erbjöd honom uppdraget att leda Gränshinderrådet i år.

- Tillväxt i Norden är något av det viktigaste man kan skapa. Det ger mig ett helt nytt perspektiv att försöka hjälpa företagen med det. Tillväxt kräver en dynamisk region utan gränshinder, säger Risto EJ Penttilä.

Imponerad

Han har just haft sitt första möte med Gränshinderrådet och snabbt reviderat sin föreställning att rådets arbetssätt behöver bli mer effektivt.

- Jag är imponerad. Det ser bra ut. Under fjolåret löste man tio gränshinder. Processen fungerar, konstaterar Risto EJ Penttilä. 

I nästa stund säger han att Gränshinderrådet - hur effektivt det än är - inte räcker till för att förverkliga det gränslösa Norden. 

Kommer med pamflett

- Jag har en personlig vision om att vi i framtiden behöver ett nytt nordiskt avtal om ekonomisk samarbete. Samtidigt som jag tänker arbeta hårt inom Gränshinderrådet, vill jag parallellt söka stöd för ett sådant avtal. Vi gjorde ett försök med Nordek (organisationen för nordiskt ekonomiskt samarbete) på 1970-talet. Vi behöver något liknande. Jag kommer att presentera mina idéer i en pamflett senare i år, säger han och tillägger:

- Jag ser framför mig ett allt svagare EU och tror att Norden återigen kan vara föregångare i en ny fas av integration, utan gränshinder och utan nya institutioner.

Jag har en personlig vision om att vi i framtiden behöver ett nytt nordiskt avtal om ekonomisk samarbete

 Vad har du för ambitioner för Gränshinderrådets arbete i år?

 -  Jag ser på det här från näringslivets synvinkel. Jag vill att gränshinder som bromsar tillväxten avskaffas först.

 Hur kommer det att märkas att du inte har din bakgrund i politiken utan i näringslivet?

 - Jag kommer utifrån, och det ger mig mer flexibilitet. Det är lättare för mig att ta upp saker direkt med olika departement. Jag har ett brett mandat från den finska regeringen att avskaffa gränshinder, säger Risto EJ Penttilä.

Vid Gränshinderrådets nästa möte, den 8 mars, kommer rådet att slå fast exakt vilka gränshinder de ska kopncentrera sig på att undanröja.

I rådets årsrapport för 2015 kan man läsa mer om vilka tio gränshinder som avklarades under fjolåret.