The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Andra världskrigets fasor påverkade deras livsval

19.05.15 | News
Som flicka såg Elisabeth Rehn unga pojkar från byn komma hem i kista. Ambassadör Michael Bock växte upp i ett Tyskland där ingen talade om skuld och Thomas Hammarberg blev för alltid präglad av filmerna från koncentrationslägren. På fredsdagen den 7 maj möttes de på Kulturhuset i Stockholm för att tala om fredsarbete och diplomati, deras gemensamma livspassion.

Den 7 maj 1945 tog andra världskriget slut. På Kulturhuset i Stockholm, uppmärksammades detta med samtal, filmer och debatter och inbjudna gäster som Rehn, Hammarberg och Bock.
70 år kan låta som en lång tid, men för Elisabet Rehn som i år har fyllt 80 är minnena från kriget fortfarande levande. Upplevelsen av unga grannpojkars död och den ryska  annekteringen av Porkala Udde, utanför Helsingfors, har etsat sig fast och det har hon med sig på sina många viktiga uppdrag: världens första kvinnliga försvarsminister, specialsändebud i Bosnien Herzegovina, medlem i FN:s rådgivande grupp för Kvinnor, Fred och Säkerhet, och mycket mera.

- När jag träffar människor i krigsområden ute i världen, så underlättar mina egna minnen för att förstå vad de går igenom.

Studentuppror
Michael Bock och Tomas Hammarberg har inte själva några minnen från kriget, men är ändå präglade av det. Michael Bock, berättar att när han växte upp i Tyskland, så talades det aldrig om skuld, utan bara om allt som tyskarna fått offra. Själv övertog han inte den världsbilden.

- Som tur var hade jag föräldrar som hade ett vidare perspektiv.

Studentupproren 1968, då Michael Bock var tonåren, blev också en sorts uppvaknande.

- Då ville de unga studenterna kasta ut de gamla professorerna och bryta mot alla tabun som rådde i samhället.

En kultur där det råder tabun, och politiker inte vågar prata om laddade saker, som främlingsfientlighet, kan leda till svåra följder menar, Bock.

- Risken är att politikerna lämnar fältet öppet för mörka krafter, som arbetar mot radikalisering. Och det skrämmande är att det inte behöver bottna i rasism att människor blir radikaliserade. Det kan bli lurade in i det. Och med radikalisering så ökar risken för krig.

-. Du kan inte ha fredsförhandlingar med någon som vill misshandla dig.

Själv blev han så småningom diplomat, arbetar nu som ambassadör i Sverige och kommer senast från uppdraget som Egyptenambassadör.

En film förändrade livet
Tomas Hammarberg, hemma i fredliga Sverige, fick i tonåren se dokumentärfilmer från koncentrationsläger.

- Det förändrade mitt liv.

Detta uppvaknande har bland annat fört honom till uppdrag som FN-rådgivare för mänskliga rättigheter i Europa, Centralasien och Kaukasus och till uppdragets som FN:s generalsekreterare Kofi Annans speciella representant (SRSG) för mänskliga rättigheter i Kambodja i slutet av 90-talet.

En god utförd diplomati kan förhindra många konflikter, menar Tomas Hammarberg, som tycker att EU har gjort ett dåligt arbete när det gäller konflikten i Ukraina.

- Man kan inte blanda ihop rollen som fredsförhandlare och samtidigt själv ta ställning i konflikten, säger Tomas Hammarberg.

Michael Bock, delar inte hans syn riktigt.

- Vi har ju denna Minskuppgörelse. Vi vet ännu inte hur det går. Vi befinner oss i en situation mellan krig och fred, och det pågår fortfarande diplomatiskt arbete.

- Vi måste vara mycket bestämda och inte acceptera rysk annektering av Ukraina, men samtidigt måste vi fortsätta samtala med ryssarna. Vi kan inte få en lösning emot Ryssland, det måste bli en lösning tillsammans med Ryssland.

Vad är då egentligen diplomatisk arbete? Vad är det som händer bakom stängda dörrar frågar moderatorn Alexandra Pascalidou.

Elisabeth Rehn svarar att det inte handlar om några enstaka toppdiplomater som gör fantastiska överenskommelser.

- Det är ett lagarbete. Det handlar så mycket om det som händer runt omkring. 

Elisabeth Rehn har på senare tid arbetat mycket i Afrika och fascinerats av fredsarbetet i Liberia som drivits på av kvinnor. Efter 50-60 fredssamtal som inte lett till någonting varaktig bestämde sig kvinnorna för en tyst massdemonstration, där tusentals muslimer och kristna deltog.

- De omringade huset där fredsförhandlingarna pågick och de lät inte delegaterna komma ut förrän de var färdiga. Det var till och med någon som tog sig ut genom fönstret som tvingades tillbaka igen.

När kvinnor får nog av krig kan de åstadkomma oerhört mycket, konstaterar Elisabeth Rehn.

Kvinnlig ingrediens i receptet
Michael Bock instämmer.

- Ja, jag tror att om man tänker på internationella relationer som ett recept så skulle det behövs flera ingredienser som bygger på det som vi traditionellt ser som kvinnliga värden. Det skulle kunna minska betydelsen av stolhet som är så viktig för diktatorer, värdet av att inte förlora ansiktet, och elementet av chanstagande som nu finns i internationella relationer. Att föra in mer kvinnliga värden är inte någon garanti för att det skulle bli bättre, men jag tror att det skulle kunna hjälpa.

LOUISE HERTZBERG, Norden i Fokus

Fotnot: Samtalet var ett samarrangemang mellan Kulturhuset och Norden i Fokus. En inspelning från samtalet finns här: http://bambuser.com/v/5493098