Document Actions
This content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish.

TANSKASSA UUSI HALLITUS

Speaker: Jan-Erik Enestam

Date: Oct 06, 2011

Tanskassa käytiin 15.9 vaalit, joita voidaan sanoa historiallisiksi. Hallitusrintama, ”sininen blokki” hävisi ja oppositio, ”punainen blokki” voitti. Sosiaalidemokraattien puheenjohtajasta Helle Torning-Schmidt´ista tuli Tanskan ensimmäinen naispääministeri, vaikka puolue hänen johdollaan toistamiseen menetti paikkoja. Sosialistinen Vasemmisto (meidän Vasemmistoliitto) pääsi ensimmäistä kertaa hallitukseen, vaikka sekin kuuluu häviäjiin. Uudessa hallituksessa on ensimmäistä kertaa ministeri, jolla on maahanmuuttajatausta. 10 vuoden porvarillinen hegemonia päättyi. Uusien edustajien keski-ikä on 44,4 vuotta, alhaisin koskaan. Radikale Venstren (Tanskan RKP) eduskuntaryhmä on nuorin, keski-ikä 38,5 vuotta. Vaalit merkitsevät muukalaisvastaisen Tanskan kansanpuolueen valtakauden loppumista. Hallituspuolueiden Venstren (meillä Keskusta) ja Konservatiivinen kansanpuolueen (meillä Kokoomus) tukipuolueena se on pystynyt ”myymään” tukensa näille kovaan hintaan.

Puolueiden välillä syntyi suuria muutoksia. Pääministeripuolue Venstre säilytti vastoin odotuksia suurimman puolueen aseman voittaen yhden paikan. Suurin häviäjä on Konservatiivinen kansanpuolue, joka teki koko historiansa huonoimmat vaalit kahdeksalla edustajalla (-10) tuloksena eduskunnan pienin puolue.

Vaalien suurimmat voittajat ovat Radikale Venstre ja entinen marxistipuolue Enhetslistan (Yhtenäisyyslista). Vaikka sekä sosiaalidemokraatit että Sosialistinen vasemmisto menettivät paikkoja, he muodostivat silti uuden hallituksen rungon yhdessä Radikale Venstren kanssa. Näiden yhteinen paikkaluku ei kuitenkaan riitä enemmistöksi, joten uusikin hallitus joutuu turvautumaan opposition apuun. Yhtenäisyyslista on jo ilmoittanut haluavansa tukea hallitusta enemmistön saamiseksi. Tuella on tietenkin hintansa; vasemmistolaisempaa politiikkaa. Se taas on myrkkyä toiseksi suuremmalle hallituspuolueelle Radikale Venstrella, joka ajaa porvarillista talouspolitiikkaa.

Kun lukee uuden hallituksen ohjelmaa huomaa, että Radikale Venstre on – taas kerran – osannut pelata korttinsa taitavasti. Puolue on saanut kaikki oleelliset vaatimuksensa läpi. Sekä sosiaalidemokraatit että erityisesti sosialistit ovat joutuneet luopumaan lukuisista vaalilupauksistaan. He lupasivat mm. kiristää suurituloisten verotusta, jota radikaalit vastustivat. He vaativat työveron kevenemistä kaikissa tuloluokissa. Näin myös tapahtuu hallitusohjelman mukaan. Ei ihme, että varsinkin Sosialistisessa Vasemmistossa kuohuu. Talouspolitiikka on nimittäin varsin porvarillista. Niinpä väistynyt pääministeri Lars Lökke Rasmussen tokaisi, että ”politiikassa ei ole tekijänoikeuksia”. Siinä määrin uuden hallituksen talouspolitiikka muistuttaa edellisen hallituksen.

Eroja edellisen hallituksen politiikkaan toki löytyy. Maahanmuuttopolitiikka muuttuu liberaalimmaksi. Työmarkkinajärjestöjen kanssa uusi hallitus haluaa saada aikaan keskitetyn tuloratkaisun, joka parantaa työllisyyden ja yritysten kilpailukyvyn.

Vähemmistöhallituksen taival ei ole koskaan helppo, ei vaikka kokemusta sellaisista olisi kuinka paljon kuten Tanskassa on. Tämäkin hallitus joutuu tämän kokemaan. Tilanne ei helpotu siitä, että hallituksen ainoa porvaripuolue Radikale Venstre onnistui lyömään leimansa hyvin näkyvästi hallitusohjelmaan.  Saapumalla tanskalaisittain polkupyörillä kuninkaan linnaan toisin kuin muut ministerit, radikaalit ”varastivat” senkin tapahtuman.

Kun Tanskasta vielä tulee EU:n puheenjohtajamaa ensi vuoden alusta, työtä ja tuskaa tulee riittämään.

Jan-Erik Enestam

Contact

Nicolai Stampe Qvistgaard