Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Swedish.

Anne Berner: Vi kan göra mer för pressfriheten

03.05.16 | Uutinen
Tryckfrihet
Photographer
Matts Lindqvist
Journalister och mediefolk från hela världen har samlats till Helsingfors för att delta i Internationella pressfrihetsdagen 2016. Över 1100 personer från drygt 100 länder är anmälda till det tre dagar långa evenemanget.

Också Nordiska ministerrådet är aktivt närvarande som medarrangör för fyra seminarier. Dessutom ställer ministerrådet upp med en utställning med rubriken Tryckfrihet i 250 år med anledning av att Sverige och Finland fick världens första tryckfrihetsförordning 1766.

Finlands trafik- och kommunikationsminister Anne Berner, som är ordförande för de nordiska samarbetsministrarna i år, gästade utställningen och kommenterade bland annat rankinglistan över tryckfrihet i världen, en lista som toppas av Finland, tätt följt av sina nordiska grannar.

Men Berner påminde också om att många länder inte har en fungerande tryckfrihet.

- Vi har bara lite över 60 länder av 199 där vi kan säga att pressen är fri, enligt våra standarder, och där tror jag att vi kan göra mera, sade Berner.

FN-organet Unesco är huvudarrangör för den Internationella pressfrihetsdagen, som har ordnats sedan den 3 maj sedan 1994. Huvudkonferensen ordnas nu för första gången i Norden.

Webb-tv

Se intervjun med Anne Berner i sin helhet: