Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Danish.

Folkemødets dom: Vi skal have mere nordisk samarbejde

14.06.15 | Uutinen
Folkemødet i Allinge handler om dansk politik. Men det lader til, at danskerne også ønsker mere nordisk politik, hvis man skal tro en ny rundspørge fra Danmarks Statistik

En opinionsundersøgelse lavet af Danmarks Statistik i forbindelse med Folkemødet på Bornholm afslører, at næsten 73 % af danskerne ønsker et tættere politisk samarbejde mellem de nordiske lande.

Tallet er overraskende højt, ikke mindst i lyset af, at det nordiske samarbejde ikke er voldsomt synligt i de danske medier og for så vidt heller ikke på Folkemødet, trods en ihærdig indsats fra Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd i Nordens telt på Cirkuspladsen.

Mænd vil have det nordisk

Den mest Norden begejstrede dansker er en højtuddannet mand mellem 30 og 60, bosiddende på Sjælland eller i Hovedstaden. De største skeptikere findes blandt kvinder fra Midtjylland mellem 60 og 74, med en erhvervsfaglig uddannelse.

Spørgsmålet i undersøgelsen lød: ”Synes du, at vi skal have et tættere politisk samarbejde i Norden”, og trods visse udsving i forhold til køn, alder, uddannelse og bopæl, er der samlet set massiv støtte til et styrket nordisk samarbejde.

Det åbne Norden?

Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd har deltaget på Folkemødet på Bornholm siden det startede i 2011, med inspiration fra den svenske Almedalsvecka, hvor det nordiske samarbejde også er repræsenteret.

I år starter et politisk sommermøde op i Island også, med inspiration fra de øvrige nordiske lande. Det er kommet op at stå med støtte fra Nordisk Ministerråd og med afsæt i Nordens Hus i Reykjavik. Her afslørede man blandt andet i går 12/6 de nominerede til Nordisk Råds Miljøpris.

Det fælles tema for det nordiske samarbejdes deltagelse på alle fem politiske sommermøder i år er ”Det åbne Norden?”.

Livlig debat på Folkemødet

I år deltog også Nordisk Kulturfond på Folkemødet i Allinge i et tæt spækket program, der rakte fra debat om nordisk samarbejde i Arktis til diskussion om truslen fra Rusland.

De højt profilerede paneldeltagere har diskuteret alt fra grænsehindringer mellem de nordiske lande til branding af Norden i verden og hvor vidt vi er åbne nok over for flygtninge og indvandrere.

Debatterne er også kommet omkring udvikling af bæredygtige byer og grønne investeringer, såvel som emner som kvinder i den offentlige debat og radikalisering af unge.

Mere Norden

Og som opinionsundersøgelsen fra Danmarks Statistik peger på, så vil danskerne gerne have mere Norden og mere nordisk samarbejde, hvilket den livlige debat på de mange arrangementer tydeligt viste.

DST Survey, Danmarks Statistiks indsamlingskontor, har indsamlet svarene til undersøgelsen via web og telefon, den 2. juni og den 10.-12. juni.

Panelet til besvarelserne er rekrutteret fra seks repræsentative undersøgelser i april, maj og juni. 2.000 har sagt ja til at blive kontaktet. Svarene er indsamlet på 24 timer og vægtes for uddannelse, indkomst, køn, alder og geografi.

Tweets og tegninger fra Nordens Telt