Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Swedish.

Hållbar konsumtion och produktion - Nordens självkritiska bud på effektiv klimataktion

07.11.17 | Uutinen
Fisklampor i nordiska COP23-paviljongen
En mer hållbar konsumtion och produktion kan få en enorm betydelse för klimatet - ur flera olika perspektiv. Det var huvudbudskapet när Nordens paviljong vid FN:s klimattoppmöte COP23, med avstamp i de nordiska ländernas svaga prestationer inom ansvarsfull konsumtion och produktion, lade upp till diskussion om den hållbara vägen framåt.

- De nordiska länderna hör till de bäst rustade att möta hållbarhetsmålen men vi får inte börja vila på lagrarna för i själva verket har vi en riktigt lång väg kvar att gå, säger Martin Larsen från den danska tankesmedjan Sustainia, medförfattare till rapporten Bumps on the road - an overview of the Nordic challenges in relation to the Sustainable Development Goals.

- Politiskt sett kan arbetet med hållbarhetsmål 12 handla om att göra det enkelt för medborgarna att göra hållbara val, och här står Norden i en position där vi både kan ta ansvar i förhållande till oss själva men också i förhållande till hur vårt beteende påverkar andra regioner i världen, säger Larsen.

Konsumentkultur i förändring

Byggindustrin, mat- och modeindustrin lyftes fram som branscher med materialkonsumtionen som gemensam nämnare.

- Debatterna visar på ett tydligt behov av att ändra konsumentkulturen och sättet vi närmar oss t.ex. kläder och mode. säger Trine Schmidt, koordinator för Nordiska ministerrådets nya hållbarhetsprogram Generation 2030.

Generation2030, med hållbar konsumtion och produktion som huvudtema, uppmärksammades även i de sociala medierna.

- Fantastiskt jobb av Nordiska ministerrådet - ta också en titt på den ärliga genomgången av framstegen (med Nordens arbete i förhållande till de globala hållbarhetsmålen), kommenterade Jocelyn Blériot, verkställande direktör för Ellen MacArthur foundation, på Twitter.

Samtal under lampor av fisk

Också inredningen i den nordiska paviljongen bär de nordiska budskapen om hållbar utveckling. Isländska lampor av fiskskinn visar på betydelsen av att använda alla till buds stående råvaror effektivt för att minska mängden avfall. Infodisken av återvunna plankor från danska hamnar demonstrerar den cirkulära ekonomins möte med den nordiska designtraditionen.

- Vi har bäddat för interaktiva och nyfikna evenemang och det vi upplever nu bidrar verkligen till stämningen att vi är med och formar framtiden - det finns hopp och möjligheter i klimatarbetet, säger den nordiska paviljongens projektledare Mads Randbøll Wolff.

Följ debatten om nordiska klimatlösningar på COP23 i Facebookevenemanget Nordic Climate Solutions at COP23 och på Twitter under hashtaggen #NordicSolutions.