Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Swedish.

Migrationsministrar i protest mot Ungern

09.09.16 | Uutinen
De nordiska migrationsministrarna i Lund, september 2016
Photographer
Anna Rosenberg/norden.org
De nordiska migrationsministrarna protesterar i ett gemensamt brev till EU-kommissionen mot att det inte går att återsända asylsökande till Ungern. De är också överens om att utöka samarbetet kring återföring av migranter som inte har rätt att stanna i Norden. Det stod klart efter ett möte i Lund.

Den svenska migrationsministern Morgan Johansson tog emot sina nordiska ministerkollegor i Lund för ett möte om flyktingsituationen, den 8-9 september.

Syftet var att ge en lägesuppdatering av flyktingsituationen i de nordiska länderna och att diskutera nordiskt samarbete i ljuset av gemensamma utmaningar.

- Vår gemensamma bild är att antalet asylsölande har gått ner kraftigt. Vi är inne i en ny fas som handlar om att ta hand om alla som kommit tidigare. De som får stanna ska få en bra etablering, och de som inte får stanna ska avvisas till hemländerna eller andra EU-länder. Alltihop är en stor utmaning för oss, den största sedan andra världskriget, sa Morgan Johansson.

Återvändandefrågor

På dagordningen stod bland annat inre gränskontroller och Schengensamarbetet, reviderad Dublinförordning och överföringar till Ungern, återvändandefrågor och åldersbedömningar.

Under sitt möte undertecknade ministrarna ett brev till EU-kommissionen där de protesterar mot att Ungern inte lever upp till Dublinavtalet. Ungern tar inte emot asylsökanden som återsänds från en rad länder.

- Det är mycket oroande att Ungern inte följer reglerna. Det är inte heller acceptabelt att länder försöker ”straffa ut sig” ur systemet, sa Morgan Johansson, apropå att Finland inte skickar tillbaka asylsökande till Ungern eftersom landet inte anses ha ett säkert asylsystem.

1300 personer väntar

Enligt Morgan Johansson väntar runt 1000 asylsökanden i Sverige på att återsändas till Ungern där de enligt Dublinavtalet ska få sin asylansökan prövad. I Danmark väntar runt 300 personer, enligt integrationsminister Inger Støjberg.

Dessutom beslöt de nordiska migrationsministrarna att utöka det nordiska samarbetet för att återföra migranter som inte har rätt att stanna, till deras hemländer eller till andra EU-länder, och att även utöka samarbetet kring tvångsavvisningar.

- Vi kommer att ha ett utökat behov av att avvisa människor till länder som Irak och Afghanistan. Ju mer vi kan samordna de nordiska insatserna desto bättre är det, sa Morgan Johansson. 

Vid mötet deltog även Finlands inrikesminister Paula Risikko, Norges invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug, Danmarks utlännings-, integrations- och bostadsminister Inger Støjberg, samt Islands statssekreterare vid Inrikesministeriet Ragnhildur Hjaltadóttir.

Gemensam plan för integration

Migrationsministrarna möttes samma vecka som de nordiska samarbetsministrarna träffades i Köpenhamn och enades om ett samarbetsprogram för integration av flyktingar i Norden.

Samarbetsprogrammet går framför allt ut på att samla nordisk kunskap om integration, men också att öka kontakterna mellan nordiska integrationsmyndigheter, kommuner och frivilligorganisationer. De nordiska regeringarna vill också inrätta ett tillfälligt ministerråd för integrationsfrågor.

Samarbetet om migrationsfrågorna fortsätter dock att vara informellt, det vill säga utanför det Nordiska Ministerrådet.