Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Swedish.

New America vill sprida nordisk jämställdhet

09.03.17 | Uutinen
Anne-Marie Slaughter
Vad händer när Norden tar jämställdhetsdebatten i USA? På måndag möter nordiska experter och politiker New Yorkpubliken under rubriken Uppdatera mammaspåret! Kvinnors förvärvsarbete minskar i USA, och tankesmedjan New America söker kunskap från den region i världen som har flest kvinnor i jobb.

I samband med FN:s stora kvinnokonferens i New York nästa vecka, ordnar Nordiska Ministerrådet tillsammans med New Amerika en utåtriktad debatt för New Yorkborna. Högaktuellt i USA är att löneklyftan mellan kvinnor och män växer markant i varje familj som skaffar barn.  

63 procent förvärvsarbetar

De nordiska samhällena har väl utvecklade system för att låta föräldrar vara hemma med sina barn, utan att riskera jobb och karriär.

Det har lett till att i snitt 74 procent av kvinnorna i Norden är på arbetsmarknaden, med Island i topp med 82 procent. I USA förvärvsarbetar 63 procent av kvinnorna.

- I USA ställs det enorma krav på arbetande föräldrar, och kostnaderna för barnomsorg är skyhöga. Om vi vill att framtidens arbetsmarknad ska kunna använda alla våra talanger, mäns och kvinnors, krävs en massiv kulturförändring, säger Anne-Marie Slaughter, vd och koncernchef för New America.

Norden inte perfekt

Hon poängterar att Norden inte heller löst alla problem.

Fortfarande tar nordiska kvinnor ett större ansvar för hem och barn. Kvinnor parerar oftare den dubbla arbetsbördan genom att gå ner i arbetstid – vilket orsakar livslånga inkomstklyftor mellan kvinnor och män. 

- Ändå ligger de nordiska länderna långt före USA när det gäller att värdera familjer och förändra könsroller. Amerikaner måste se sig om i världen och lyssna, säger hon. 

Danmarks jämställdhetsminister 

Anne-Marie Slaughter leder själv debatten på måndag kväll.

Nordiska ministerrådet representeras av Karen Elleman, Jämställdhets- och nordisk samarbetsminister i Danmark och Laila Bokhari, statssekreterare i Norge. I panelen sitter också experterna Lynn Roseberry, Danmark och Marie Teigen, Norge.