Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Danish.

Nordisk Råd: livslang læring en borgerret

23.09.14 | Uutinen
Jorodd Asphjell
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Arbejdslivet er centralt for den nordiske velfærdsstats udvikling og overlevelse. På deres møde i Tampere diskuterede politikerne i Nordisk Råds Kultur- og uddannelsesudvalg, at borgerne skal kunne uddanne sig gennem hele livet for at sikre en stabil og varig tilknytning til arbejdslivet.

-De nordiske lande har ens udfordringer med en stigende andel af voksne med svage grundlæggende færdigheder, som har svært ved at komme ind på og blive på arbejdsmarkedet. Derfor skal vi udnytte synergier og samarbejde om dette på tværs af Norden, udtaler formanden for Kultur- og uddannelses udvalget, Jorodd Asphjell.

Én fælles strategi

En stor del af de unge forlader grundskolen uden at kunne læse, skrive eller regne særlig godt. De får en svag eller ingen til tilknytning til arbejdslivet. Målet er at udvikle en ny og tværgående nordisk strategi for voksnes læring.  

Særligt de nordiske lande er omstillingsparate og hurtige til at indføre nye læringsstrategier viser tidligere undersøgelser, udført af Nordisk Ministerråd. Men der er i dag så mange systemer, kurser og myndigheder, at vi risikerer at tabe dem, som har mest brug for hjælp, mellem to stole.

Hent inspiration i Scotland

-Vi skal kigge ud i verden og finde inspiration og mulige løsninger - fx i Scotland, hvor man har et universelt efteruddannelsessystem, som gør det til en livslang borgerrettighed at uddanne sig gennem hele arbejdslivet. Især ufaglærte og mennesker med svage kompetencer kan få gavn af dette, fortsætter Jorodd Asphjell.

Systemet i Scotland kaldes for Individual Learning Accounts, eller ILA. Initiativet er et offentligt initieret tilskudsprogram til kurser og uddannelse, som alle arbejdstagere kan gøre brug af.

Problemet er ikke begrænset til arbejdslivet. Hvis man ikke har de grundlæggende læse- og skrivefærdigheder, har man også svært ved at deltage i samfundet på lige fod med andre borgere.

-Disse problemer vil Nordisk Råd fremhæve overfor de nordiske regeringer. Tiden er inde til at hele den arbejdsdygtige befolkning inkluderes på arbejdsmarkedet. Vi har ikke råd til at miste nogen. Uanset om det handler om voksenoplæring, udvidet ret til videregående oplæring eller andre nødvendige tiltag, afslutter Jorodd Asphjell.

De nordiske parlamentarikere og statsministre skal på et politisk topmøde, i forbindelse med Nordisk Råds Session til oktober debattere netop emnerne; arbejdsmarked og uddannelse. Herefter vil Nordisk Råd tage stilling til om der bør iværksættes nye nordiske indsatser på området.