Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Swedish.

Nordiska rådets direktör utreder turismen i Sverige

21.10.16 | Uutinen
Britt Bohlin
Photographer
norde.org/Vita Thomsen
Nordiska rådets direktör Britt Bohlin har fått i uppdrag av den svenska regeringen att utreda en framtida hållbar turism och ökad besöksnäring i Sverige. Turismen ökar starkt och regeringen vill ha ett samlat nationellt grepp på utvecklingen.

Britt Bohlin var tidigare landshövding i Jämtland och arbetade då mycket med frågor kring just turism och besöksnäring. Därför var det lätt för henne att tacka ja när hon fick frågan om hon ville bli utredare från svenske näringsministern Mikael Damberg (S).

- Jag tycker det ska bli både spännande och roligt. Turismnäringen för med sig så mycket positivt. Den bidrar bland annat till att många människor får jobb runtom i hela landet, och vi har också fantastiska exempel på hur nyanlända kan komma ut i arbetslivet via turismnäringen, säger Britt Bohlin.

Bohlin betonar att det finns många beröringspunkter mellan hennes nya uppdrag för Sverige och det arbete som utförs på Nordiska rådet. Turism står högt på agendan också i rådet. Danmark har till exempel samarbete kring turism som ett av tre prioriterade områden under sitt ordförandeskapsår i Nordiska rådet i år.

Rent praktisk kommer Bohlin att jobba med utredningen vid sidan av sitt uppdrag som direktör vid Nordiska rådet. Hon har ett sekretariat i Stockholm som hjälper till med utredningen, som ska vara klar i december 2017.

Britt Bohlin är tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot i Sverige. Sedan januari 2014 har hon varit direktör för Nordiska rådet.