Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Swedish.

Nordiskt samarbete inom livsmedelskontroll

27.01.16 | Uutinen
Nordisk tilsynskonference 2016
Photographer
Fødevarestyrelsen
Hur arbetar vi med proportionalitet? Kan kontrollerna bli mera enhetliga? Hur balanseras sanktioner i förhållande till överträdelsens omfattning och allvar? Det är ämnen som diskuteras under en stor nordisk konferens inom livsmedelskontroll i Köpenhamn den 26 och 27 januari.

Nordisk tillsynskonferens samlar 250 deltagare från myndigheter, organisationer och universitet inom livsmedelsområdet från alla de nordiska länderna och Färöarna, Grönland och Åland. Det övergripande temat är proportionalitet och behovet av enhetliga inspektioner. Frågorna diskuteras under föreläsningar med internationella och nordiska specialister samt i workshops om aktuella områden såsom mikrobryggerier, matspill och näringslära. Ett särskilt seminarium som riktar sig till ledare och chefer fokuserar på effektivitet av kontroller.

Nordisk tillsynskonferens är den enda platsen där de nordiska inspektörerna möts under året och är därför en unik plattform för vidareutbildning, inspiration och nätverkande.

 Plattform för vidareutbildning och nätverkande

- Den höga förändringstakten inom branschen kräver att vi löpande utvecklar nya verktyg och kunskap. Nordisk tillsynskonferens är den enda platsen där de nordiska inspektörerna möts under året och därför är det en unik plattform för vidareutbildning, inspiration och nätverkande, säger Ann-Christine Ekström från Livsmedelsverket i Sverige och som även är ansvarig för sekretariatet för den nordiska arbetsgruppen för matförvaltning, tillsyn och konsumentinformation (NMF).


Hanne Larsen, Livsmedelschef vid Fødevarestyrelsen i Danmark och värd för konferensen, ser den stora tillslutning som ett resultat av ett program med intressanta ämnen, relevant utbildning och inspiration. I sitt invigningstal betonade hon betydelsen av en nordisk dimension.

- Det nordiska samarbetet är viktigt, inte minst för att utveckla principer i förhållande till lagstiftning, gemensamma förhållningssätt samt hur vi tolkar reglerna inom livsmedelskontroll.

 Det nordiska samarbetet är viktigt för att utveckla principer till lagstiftning, gemensamma förhållningssätt och tolkning av regler.

 

Vinnande projekt: kontroll av handel med livsmedel på internet

De olika deltagarländerna hade nominerat var sitt tillsynsprojekt som presenterades under konferensen. Det vinnande projektet behandlar kontroll av handel med livsmedel på internet och är genomfört av Uppsala kommuns miljöförvaltning tillsammans med miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Nordisk tillsynskonferens arrangeras av Fødevarestyrelsen i samarbete med Nordiska Ministerrådet och ska stärka nätverket i de nordiska länderna och ge möjlighet att dela erfarenheter och idéer inom aktuella områden. Konferensen genomförs för 14 gången och värdskapet roterar mellan de nordiska länderna.