Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Swedish.

Nytt begrepp för att beräkna matsvinn i livsmedelsproduktionen

23.08.16 | Uutinen
Grönsaker
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
2012 publicerades en nordisk studie av matsvinn inom jordbruk och fiske. Nu har ett projekt inom Nordiska ministerrådet följt upp studien och presenterar nya siffror för primärproduktionen i Danmark, Finland, Norge och Sverige.

Studien ger också förslag på terminologi och metoder för framtida studier av svinn. Syftet med studien är att skapa medvetenhet och kunskap för att minska svinnet i livsmedelsproduktionen.

- EU-kommissionen har nyligen lanserat en plan för att nå FN-målet om halverat matsvinn. Planen spänner över hela livsmedelskedjan och inom kort kommer EU att presentera hur medlemsländerna ska mäta svinnet. Det finns olika sätt att mäta som fyller olika syften och vi har gjort en jämförelse mellan termerna som används, säger projektledare Ulrika Franke vid Jordbruksverket i Sverige.

Sidoflöde ett helt nytt begrepp

Projektet har genomfört fallstudier av sju valda produkter: morot, lök, vete, råg, gröna ärtor, gula ärtor och odlad regnbåge öring/röding. Genom enkäter, intervjuer och fältmätningar har projektet räknat svinnet och även tagit reda på sidoflödena för de olika produkterna.

- Vi har infört begreppet sidoflöde för att försöka fånga de flöden av produkter som  exempelvis frukt, grönsaker, kött och fisk som var tänkta att ätas av människor men som inte går vidare i livsmedelskedjan. Planerad foderproduktion ingår inte i definitionen. Inte heller oätliga delar som skal och ben. Sidoflöde är ett mer neutralt begrepp än svinn och ger inte samma bild av ett slösaktigt beteende. Svinn eller förluster inom jordbruket är oavsiktliga och i stort sett aldrig bortslösade utan används på annat sätt, till exempel som djurfoder.

Den totala nordiska mängden sidoflöde inom primärproduktionen uppskattas till ca 0,8 miljoner ton och ytterligare 0,1 miljoner ton inom djuruppfödningen. Detta motsvarar 3,2 respektive 0,5 procent av den totala produktionen av 24 miljoner ton ätbara produkter.

Litet svinn i växthusodlingen

Grönsaker, rotfrukter och spannmål som odlas på friland har ett svinn på mellan 10 procent för potatis och upp till 26 procent för morötter, medan grönsaker som odlas i växthus har ett så lågt svinn som ca 1 procent. Frukt och bär har ett svinn på mellan 10 procent för äpplen och päron till ca 14 procent för jordgubbar.