Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Swedish.

Så påverkas pendlarna av de svenska gränskontrollerna

13.06.16 | Uutinen
Svensk pas
Photographer
Vita Thomsen/Norden.org
Gränskontrollerna mellan Danmark och Sverige har drabbat pendlarna hårt, konstaterar Öresundsinstitutet som ställt frågor till 900 resenärer. Resultaten pekar på minskat pendlande om gränskontrollerna blir långvariga.

En vanlig vardag pendlar 15 000 personer över sundet mellan Malmö och Köpenhamn. Av dem åker 8000-9000 tåg.

Den 4 januari införde Sverige gränskontroller för inresande från Danmark för att bromsa den kraftiga strömmen av asylsökande.

Öresundsinstitutet har undersökt hur pendlarna påverkats av gränskontrollerna.

Trötthet och stress

64 procent av pendlarna uppger att de är mycket påverkade av ökad stress. 71 säger att de fått mindre tid hemma. 56 procent uppger sig bli mycket tröttare av de dagliga resorna som präglas av trängsel och ovisshet.

Det är framför allt tågpendlarnas vardag som försämrats kraftigt genom förseningar och osäkerhet om restiden.  Bilpendlarna påverkas i lägre grad.

Genom de dubbla kontrollerna på Kastrup och i Hyllie har många tågpendlare har fått restider som i genomsnitt är en halvtimme längre.

Deras restid tangerar smärtgränsen för daglig pendling i storstad, som enligt trafikforskarna är 45-60 minuter från dörr till dörr.

Halverad turtäthet

82 procent av pendlarna i undersökningen uppger att de påverkas mycket av de längre restiderna.

I Öresundsinstitutets undersökning uppger 70 procent av tågpendlarna att de plågas av att de inte vet när de kommer fram. Det hänger samman med att turtätheten har halverats.

Resorna är upphackade av kontroller och tågbyten, vilket försämrar pendlarnas möjlighet att arbeta på tåget. Trängseln på tågen skapar trötthet och konflikter.

 Även tiden på arbetsplatsen och tiden med familjen påverkas. Barnfamiljerna har svårt att hämta på dagis och fritids, och många pendlare försöker anpassa sig genom distansarbete.

Tilliten till samhället skadad

Blir gränskontrollerna långvariga pekar resultaten mot minskat resande. Men även om det snart blir en återgång till normal trafik, är resenärernas tillit till samhällets förmåga att ordna fungerande trafik skadad, skriver Öresundsinstitutet.

Tågresandet över Öresund har minskat med 12 procent sedan kontrollerna infördes. Biltrafiken har ökat.

Pendlarna är också mycket kritiska till kontrollernas utformning och oförmågan hos inblandade länder att komma överens om praktiska förbättringar.

 Här kan du läsa Öresundsinstitutets rapport: