Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Swedish.

Samstämmigt i Almedalen om hälsosamarbetet

03.07.14 | Uutinen
Rapporten om det framtida nordiska samarbetet diskuterades på den politiska arenan i svenska Almedalen, Visby. Bo Könberg föredrog sina 14 förslag och lyfte kampen mot antibiotikaresistens som den mest akuta.

Lena Furmark, statssekreterare i socialdepartementet höll med Könberg i frågan om antibiotika.
- Man kan inte överdriva hur allvarligt detta problem är. Resistens mot antibiotika ger så oerhörda implikationer. Sverige bedriver ett långsiktigt arbete kring patientsäkerhet och vårdhygien, där denna fråga finns med, men det går att göra mer. 

Könbergs förslag innehåller ekonomiska incitament för att stimulera industrin till forskning kring ny antibiotika, med följden att samhället tar över äganderätten.
- Det är ett läkemedel som är ointressant ur industrins synpunkt. När det tagits fram, ska det användas så lite som möjligt, sa Könberg.

Maria Stenberg, socialdemokratisk riksdagsledamot och medlem i Nordiska rådet, stöttade tanken om att samhället bör ta över när marknadskrafterna inte finns.
- Frågan hamnar ändå på politikernas bord.

Elisabeth Björnsdotter Rahm, moderat riksdagsledamot och medlem i Nordiska rådet, tycker att rapporten är ett starkt bevis på att samarbetet behövs.
- Vi är 26 miljoner människor med stor rörlighet över den nordiska gränserna. Vi behöver ta ett helhetsgrepp över hälsoområdet och inte bara lyfta antibiotikafrågan. Med aggressiva och adekvata förslag kan vårt samarbete göra skillnad.

Björnsdotter fick medhåll från Stenberg, som också saknar komptensförsörjningsfrågan bland förslagen.
- I mitt hemlän, Norrbotten har vi fem sjukhus på liten befolkning och med  långa avstånd. Kompetensförsörjning och högspecialiserade behandlingar är jätteviktiga frågor för oss. 

Stenberg pekade på det faktum att länderna har valt att organisera sjukvården på olika sätt, men också att det finns en lång tid av samarbete.
- Vi måste kunna tillåta vissa team eller sjukhus bli duktigare än andra, så att vi kan lära och dra nytta av varandras kunskaper.

Furmark höll med och hänvisade till Statens beredning för medicinsk utvärdering, som bland annat visat att antalet operationer påverkar resultatet, det vill säga ju mer specialiserad verksamhet, desto bättre resultat. När det gäller organisationen menade hon att Sverige kan lära av både Danmark och Norge.

Carina Aaltonen, åländsk minister med ansvar för social- och miljöfrågor, är nöjd med att rapportens förslag är genomförbara.
- Åland, med sina 28000 invånare, har stort behov av ett fungerande samarbete. 20 procent av patienterna skickas till Sverige eller Finland för mer avancerad vård och behandling.

Även Aaltonen saknar förslag om komptensförsörjning.
- Vi står alla inför samma utmaning när det gäller komptensförsörjning. En sak som borde kunna åtgärdas på nordisk nivå, är att godkänna varandras utbildningar inom hälsosektorn.

Björnsdotter sa att Nordiska rådets välfärdsutskott nyligen diskuterade Könbergs rapport och att de tänker bjuda in de nordiska social- och hälsoministrarna till ett möte i höst om förslagen.