Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Swedish.

Statsminister Sipilä värd för det nordiska statsministermötet på Åland

20.09.16 | Uutinen
Juha Sipilä
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
Statsminister Juha Sipilä har bjudit sina nordiska kollegor till Åland för statsministrarnas årliga inofficiella sommarmöte den 27 och 28 september. Statsministrarna diskuterar aktuella nordiska och internationella frågor, såsom utvecklingen av det nordiska samarbetet, aktuella utmaningar inom EU, säkerheten i Östersjöområdet samt samarbetet mellan de nordiska länderna och Förenta staterna.

-Det nordiska samarbetet är en av grundpelarna i Finlands utrikespolitik och i internationellt samarbete. I en värld som ständigt förändras och i en krävande omvärld är vi nordiska länder mer än tidigare en gemenskap. Vi har också gemensamma problem att lösa. Det årliga sommarmötet är ett exempel på den täta kontakten mellan de nordiska statsministrarna. Jag är mycket glad att jag får stå värd för årets möte på Åland, säger statsminister Sipilä.

Statsministrarna träffar dessutom företrädare för de självstyrande områdena Åland, Grönland och Färöarna. I mötet deltar även Nordiska rådets president och direktör samt Nordiska ministerrådets generalsekreterare. Vid mötet diskuteras bland annat reformen av Nordiska ministerrådets arbete och rådets samarbetsprogram för integration av flyktingar och invandrare. På agendan står dessutom statsministrarnas nya handlingsplan med målet att främja exporten av nordiska verksamhetsmodeller och kompetensområden i anknytning till hållbar utveckling samt att främja den internationella kännedomen om dem.

Finland är ordförande för Nordiska ministerrådet i år. Finlands mål under ordförandeskapet är bland annat att avlägsna gränshinder, främja digitalisering och stärka Nordens gemensamma inflytande i EU.

Ackreditering av media till mötet

Medierepresentanterna är välkomna att följa mötet på Åland (för kännedom till redaktionerna 7.9).

Alla medierepresentanter som önskar följa mötet ombeds ackreditera sig senast tisdagen den 20 september kl. 16 på adressen https://digiumenterprise.com/answer/?sid=1441653&chk=FAP925U3.

Vi ber redaktionerna observera att inga ändringar eller anmälningar till evenemanget kan göras efter att ackrediteringstiden har gått ut.

Webbsändning och fotografier till mediernas förfogande

Statsrådets kommunikationsavdelning sänder presskonferensen vid mötet som direkt webbsändning på adressen vn.fi/live. Information om inbäddning av webbsändningen fås hos statsrådets kommunikationsavdelning på adressen laura.kotila@vnk.fi. Presskonferensen kan även följas på Periscope @FinnishGovernment.

Statsrådets kommunikationsavdelning förmedlar under mötesdagarna bilder för användning av medierna på statsrådets Flickr-konto på adressen flickr.com/finnishgovernment/ och på Instagram @FinnishGovernment.