Sisältöä ei ole saatavilla valitsemallasi kielellä, joten se näytetään kielellä Swedish.

Ungdomens Nordiska Råd kräver tydligt ledarskap i kampen mot rasism

26.09.16 | Uutinen
Anna Abrahamsson
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Ungdomens Nordiska Råd (UNR) är oroat över och fördömer händelserna i Finland, där en ung man omkom i sviterna av en misshandel under en nazistisk demonstration.

- Det inte finns någon plats för rasism, nazism eller andra människofientliga ideologier eller politiskt våld i de nordiska värderingarna. Norden ska vara en trygg plats för var och en, oberoende bakgrund eller andra egenskaper. säger Anna Abrahamsson, president för Ungdomens Nordiska Råd.

UNR kräver att politiker och myndigheter tar kraftigt avstånd och fördömer liknande våldsyttringar och hot om våld. Likaså borde alla sätt att förhindra liknande politiska våldsyttringar i framtiden kartläggas. UNR förutsätter att politiker klart och tydligt ska ta ställning mot rasism och visa var gränserna för vad som accepteras i ett öppet, demokratiskt samhälle går.

Hot om våld och politiskt våld bygger upp rädsla och osäkerhet.

Hot om våld och politiskt våld bygger enligt Ungdomens Nordiska Råd upp rädsla och osäkerhet.Det undergräver såväl den personliga integriteten och säkerheten, liksom alla människors rätt att delta i den offentliga debatten och demokratiska beslutsfattandet, som utgör ett fundament för demokratin och våra moderna samhällen bygger på.

Vidare tar UNR kraftigt avstånd från hur många av de extrema rörelserna använder retorik som kopplats ihop med den nordiska samarbetsrörelsen. Det nordiska samarbetet ska grunda sig på frihet, demokratiska värderingar och gränsöverskridande vänskap i Norden, och har ingen plats för extrema och antidemokratiska krafter.