Document Actions
Þetta innihald er ekki til á því tungumáli sem þú hefur valið, því sýnum við innihaldið á dönsku.

Lettere at arbejde i flere lande

Takket være en revidering af den gældende EU-forordning er det nu muligt for personer som er bosat i et EU/EØS-land at arbejde op til 25 % ekstra i bopælslandet uden at flytte den sociale sikring fra hovedarbejdslandet til bopælslandet hvilket ellers er grundreglen.

11.05.2012

Ole Norrback, formand for Grænsehindringsforum, glæder sig over at det nu bliver lettere at arbejde i to lande.

Ljósmyndari
Johannes Jansson/norden.org

Nordisk Ministerråds Grænsehindringsforum, som arbejder for at fjerne grænsehindringer og øge mobiliteten i Norden, har i flere år arbejdet ihærdigt med at løse problemet med arbejdsgiverafgifter når man arbejder i to lande samtidigt. Reglerne har i princippet gjort det umuligt for personer som bor i Sverige og arbejder i et nordisk naboland også at kunne arbejde på deltid i Sverige for en anden arbejdsgiver.

Indtil i torsdags betød dette at eksempelvis danske arbejdsgivere, med medarbejdere bosat i Sverige som også arbejdede på deltid dér, var tvunget til at betale svenske sociale afgifter til Sverige. Dette medførte at disse medarbejdere var omtrent 22 % dyrere end andre medarbejdere. I praksis har det betydet at personer bosat i Sverige blev tvunget til at skrive under på at de ikke ville arbejde ekstra i Sverige – i modsat fald risikerede de at blive fyret.

Som følge af ændringen af forordningen er problemet nu løst. Det betyder at op til 15 % af de svenskere som i øjeblikket pendler mellem Sverige og Danmark nu også kan arbejde ekstra i Sverige. Det er til gavn for både dem selv og for samfundet. Ændringen af forordningen gælder også for Norge og Island så snart landene har ratificeret den nye EØS-aftale hvorved de bliver omfattet af den samme forordning. Dette forventes at ske i løbet af kort tid.

Tengiliðir

Johan Lindblad
Sími +45 24 69 94 51
Netfang jol@norden.org