Document Actions
Þetta innihald er ekki til á því tungumáli sem þú hefur valið, því sýnum við innihaldið á dönsku.

Livlig nordisk debat om NATO, Rusland og Østersøen

Debatten om NATO, Rusland og hvordan Norden skal forholde sig til den spændte sikkerhedssituation i Østersøen blev livlig på Nordisk Råds konference om forsvars- og sikkerhedspolitisk samarbejde.

11.10.2016

Docenten Ann-Sofie Dahl, forsvarseksperten Håkon Lunde Saxi og Nordisk Råds præsident, Henrik Dam Kristensen, diskuterede nordisk forsvarssamarbejde på konferencen.

Ljósmyndari
Matts Lindqvist/norden.org

Konferencen blev afholdt i Helsingør mandag på initiativ af den danske delegation i Nordisk Råd. Danmark har formandskabet i Nordisk Råd i år og har forsvarssamarbejde som et af tre prioriterede områder.

Debatten på konferencen tog fart efter en tale af svensk-danske Ann-Sofie Dahl, docent i international politik.

Dahls tale havde overskriften "Russisk aggression og nordiske svar". Hun medgav at aggression er et stærkt ord, men hun gav samtidig eksempler som hun anså for at være tegn på Ruslands stadig mere aggressive opførsel over for nabolandene omkring Østersøen.

Ifølge Ann-Sofie Dahl ville det være bedst hvis både Sverige og Finland var medlemmer af NATO.

– Et svensk og finsk NATO-medlemskab ville være det optimale for at styrke sikkerheden i Østersøen, sagde Dahl.

I dag er alle andre nordiske lande bortset fra Sverige og Finland medlemmer af NATO.

NATO-forslag mødte modstand

Erkki Tuomioja, tidligere finsk udenrigsminister og medlem af Den Socialdemokratiske Gruppe i Nordisk Råd, tog skarpt afstand fra Ann-Sofie Dahls forslag.

– Jeg er ikke bange for Rusland, men jeg er bange for den form for krigerisk retorik som vi netop har hørt, sagde Erkki Tuomioja efter Dahls tale.

Ifølge Tuomioja burde man spørge hvordan Norden kan påvirke den internationale politik, så den hadske retorik aftager.

– De nordiske lande burde handle proaktivt for at modvirke aggressiv retorik og ikke grave kløfterne dybere, sagde Tuomioja.

De nordiske lande burde handle proaktivt for at modvirke aggressiv retorik og ikke grave kløfterne dybere, sagde Tuomioja.

Nordisk Råds præsident, Henrik Dam Kristensen, konstaterede at det der foregår omkring Østersøen ligner situationen under den kolde krig. Han efterlyste et øget samarbejde mellem de nordiske og baltiske lande for at vise sammenhold i forhold til Rusland.

– Vi skal gøre det klart for Rusland at deres provokationer er fuldstændig uacceptable, sagde Dam Kristensen.

Mere debat på Nordisk Råds session

Forsvarskonferencen blev indledt med en sejlads med den danske flådes hypermoderne 140 meter lande fregat Iver Huitfeldt på Øresund. De besøgende kunne blandt andet se en demonstration af samspillet mellem helikopter og krigsskib.

Selve konferencen bød på taler af tre eksperter. Ud over Ann-Sofie Dahl talte også FN-eksperten Kristoffer Nilaus Tarp og forsvarsforskeren Håkon Lunde Saxi.

Der forventes mere nordisk sikkerhedspolitisk debat under Nordisk Råds session i København den 1.-3. november. Her vil både de nordiske udenrigsministre og forsvarsministre give deres redegørelser til rådets parlamentarikere.

Konferencen i Helsingør blev arrangeret i et samarbejde mellem Nordisk Råd, Folketinget, Forsvarsakademiet og Forsvarsministeriet i Danmark.

Tengiliðir

Matts Lindqvist
Sími (+45) 29 69 29 05
Netfang matlin@norden.org