Þetta innihald er ekki til á því tungumáli sem þú hefur valið, því sýnum við innihaldið á Danish.

Møde med Nordens naboer mod øst – og sydvest

18.05.16 | Fréttir
Höskuldur Þórhallsson
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Onsdag holdt Nordisk Råd rundbordssamtale på Christiansborg i Danmark om EU’s østlige partnerskab. Indbudt var Baltisk Forsamling og Benelux parlamentet, men også politikere fra Polen, Ungarn, Moldova og Georgien.

Hvert andet år samles Nordisk Råd med partnerne i Baltisk Forsamling og Benelux parlamentet, men denne gang er kredsen blevet udvidet. Situationen i Europa blev kritisk, da Rusland med militær magt flyttede etablerede grænser gennem anneksionen af Krim. Siden er situationen yderligere blevet forværret syd for Europa med blodige konflikter i Mellemøsten og Nordafrika, der samtidig har ført til et stort pres af flygtninge og migranter mod EU landene. EU’s samlede naboskabspolitik blev berørt på mødet, men der var altså fokus på partnerskab med en række lande i Sydøsteuropa.

Vicepræsident for Nordisk Råd, Mikkel Dencker fra Danmark bød velkommen til mødet i Folketinget. Han fortalte deltagerne, at Nordisk Råd holdt sin første session i februar 1953 i et nabolokale. Dengang stod Finlands stol tom. I den koldeste periode af den Kolde Krig havde Finland ikke manøvrerum nok til at kunne deltage, men fra 1955 efter Stalins død kom landet også med i Nordisk Råd. Et gennemgående spørgsmål på mødet var, om vi efter år med positiv udvikling nu er på vej mod en ny Kold Krig eller i det mindste mod en periode med køligere internationale relationer.

Som oplæg til den debat talte Søren Riishøj, der nu er lektor på Syddansk Universitet, men i perioden 1981-1994 selv var medlem af Folketinget. Fra Nordisk Råds side blev mødet ledet af Höskuldur Þórhallsson, der var præsident for Nordisk Råd i 2015. I den sammenhæng besøgte han bl.a. Moldova og Ukraine samt talte for Euronest i Strasbourg i oktober 2015. En af lederne af Euronest Parliamentary Assembly, der er et samarbejde mellem Europaparlamentet og parlamenter i partnerskabs lande i Sydøsteuropa, er

Victor Dolidze, fra Georgien. Han talte om den aktuelle situation for EU og det Østlige Partnerskab.
Delegation: “EU and the Eastern Partnership – the present situation”. Andre talere var Giedre Purvaneckiene, Vicepræsident for Baltisk Forsamling, Wouter De Vriendt fra Benelux parlamentet, senator Jarosław Obremski fra Polen. Attila Tilki fra Ungarns parlament og Marian Lupu, fra parlamentet i Moldova. Deltagerne havde forskellige synsvinkler på den aktuelle situation, men gennemgående blev det opfattet positivt, at mødet gav mulighed for dialog mellem en række forskellige europæiske politikere.

Höskuldur Þórhallsson citerede i sin tale en ny artikel, ”New Ostpolitik, new soft power”. I den er konklusionen, at vi ikke er midt i en Kold Krig – heller ikke en ny kold krig. Men vi er i en konfliktfyldt periode. I den tidligere Kolde Krig havde militær magt betydning som afskrækkelse, men et afgørende element i forandringerne før Berlin Murens fald var ”Ostpolitik” og ”soft power”. Europæiske politikere kan lære af historien også på dette punkt i forhold til at gøre det attraktivt at være med i et partnerskab med varme relationer.

 

 

 

 


 

Contact information