Document Actions
Þetta innihald er ekki til á því tungumáli sem þú hefur valið, því sýnum við innihaldið á dönsku.

Problem med transport af afdøde løst

Det er slut med de såkaldte ligpas, når en person, der er afgået ved døden på et storkøbenhavnsk hospital, skal tilbage til Bornholm via Sverige. Dermed er endnu en hindring for den fri bevægelighed mellem to nordiske lande nu afskaffet.

22.03.2012

”Jeg er rigtig glad for, at vi har fået afsluttet denne sag på den for alle parter bedste måde. Usikkerheden om tidspunktet for hjemtransport har givet anledning til både følelsesmæssige og praktiske problemer for de pårørende", udtaler Pia Olsen Dyhr.

Ljósmyndari
Johannes Jansson/norden.org

Regeringskansliet i Stockholm har netop meddelt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, at Sverige ikke stiller krav om, at der skal medfølge et ligpas, når en afdød person skal transporteres gennem Sverige til Bornholm.   

Det har længe været et problem, at der krævedes ligpas i forbindelse med denne transport. Med de svenske myndigheders tilkendegivelse vil det nu være muligt at få den afdøde kørt hjem til Bornholm, så snart den afdøde er klar til afhentning – og det vil sige samme dag.   

Minister for Sundhed og Forebyggelse Pia Olsen Dyhr udtaler:   

”Jeg er rigtig glad for, at vi har fået afsluttet denne sag på den for alle parter bedste måde. Usikkerheden om tidspunktet for hjemtransport har givet anledning til både følelsesmæssige og praktiske problemer for de pårørende. Det er heldigvis slut nu.”      

Afskaffelsen træder i kraft med det samme.   

Den fri bevægelighed mellem de nordiske lande er på dagsordenen i samtlige nordiske parlamenter i april. I Folketinget i Danmark foregår debatten fredag 20. april, hvor Regeringen og Folketingets partier skal diskutere, hvordan man kan styrke arbejdet for at komme grænsehindringerne til livs.

Som optakt til debatten er der høring tirsdag den 17. april på Christiansborg, hvor konkrete eksempler på grænsehindringer for private og erhvervslivet bliver præsenteret og debatteret.   

Tengiliðir

Johan Lindblad
Sími +45 24 69 94 51
Netfang jol@norden.org