Þetta innihald er ekki til á því tungumáli sem þú hefur valið, því sýnum við innihaldið á Swedish.

Säker mat kräver bättre koll på plasten

31.08.15 | Fréttir
Kulturnat i København
Photographer
Siljeg Bergum Kinsten
Fortfarande finns det risk för att maten vi äter kommer i kontakt med alltför höga halter av hormonstörande ftalater i storkök och fabriker. Det indikerar analyser av handskar, slangar och transportband i ett nyligen avslutat nordiskt projekt.
Säkerheten hos matkontaktmaterial har prioriterats i flera år inom det nordiska samarbetet.

Livsmedelsmyndigheterna måste fortsätta att leta efter hälsofarliga ftalater i matförpackningar och andra plaster som kommer i kontakt med mat.

Det är en av slutsatserna i rapporten ”Nordic project food contact materials”, utgiven av det Nordiska Ministerrådet.

 - Tyvärr bekräftar våra fynd en misstanke som den danska livsmedelsmyndigheten haft sedan tidigare, nämligen att det förekommer otillåtna ämnen i plast som kommer i kontakt med mat, säger Ågot Li, verksam på den norska livsmedelsmyndigheten Mattilsynet, och en av författarna till rapporten.

Myndigheterna måste också se till att företag som importerar, producerar och använder plastmaterial för mat blir bättre på informera kunderna om riskerna med materialet -  det är den viktigaste slutsatsen i rapporten.

I alla faser av matproduktion kommer maten i kontakt med material som riskerar att förorena den. Säkerheten hos matkontaktmaterial har prioriterats i flera år inom det nordiska samarbetet. De misstänkt hormon- och reproduktionsstörande ftalaterna som används som mjukgörare i plast är på väg att fasas ut.

Risker ska redovisas

En arbetsgrupp bestående av livsmedelsinspektörer från alla de nordiska livsmedelsmyndigheterna har kontrollerat verksamheter som producerar, importerar eller använder plast som kommer i kontakt med mat.

De har framför allt undersökt om verksamheterna är tillräckligt bra på att redovisa riskerna med materialet, i den skriftliga information till kunderna som de är skyldiga att ge. 

Totalt granskade arbetsgruppen 280 matkontaktmaterial som plastfilm, platsskålar och -lådor, plasthandskar och transportband.  

Resultatet visar att bara hälften av materialen hade en tillräcklig information om  huruvida kemikalierna i materialet kan flytta över till maten.

Kvaliteten på redovisningen blev värderad som ”god” i 45 procent av fallen. Högst kvalitet hade dokumentationen i Danmark där 81 procent av redovisningarna var av god kvalitet. I Sverige var 43 procent av god kvalitet och i Norge bara 27 procent.

Nitton prover av mjuk plast som skulle användas i kontakt med fet mat analyserades vid Danmarks tekniska universitet för att se om innehållet överskred gränsvärdet för ftalater. Det som analyserades var transportband, handskar, slangar, skruvlock och plastfilm.

En tredjedel av proverna visade att materialen inte var förenliga med lagen. De innehöll för höga halter av ftalater.

Arbetsgruppens slutsats är att livsmedelsmyndigheterna i de nordiska länderna bör fortsätta att kontrollera alla led av näringen när det gäller produktion, import, användande och försäljning av matkontaktmaterial.