Document Actions

Forsetabloggið

Hjá Norðurlandaráði vinnum við saman fyrir ykkur sem búið, starfið eða rekið fyrirtæki á Norðurlöndum. Ég er forseti Norðurlandaráðs 2017 og ætla að nota bloggið til að veita ykkur innsýn bak við tjöldin. Ég ætla að segja frá því sem við erum að vinna með og ýmsu sem gerist á formennskuárinu.

Dags samla krafter inför en spännande andra halvlek

Halvtid - i fotbollstermer handlar det om att samla laget och se hur första halvlek utfallit. Det handlar också om att blicka framåt för att se hur man kan prestera ännu bättre i andra halvleken, och det handlar förstås om att vila lite för att samla krafter. Nu har halva tiden gått för Finlands ordförandeskapsår i Nordiska rådet.

Lesa meira

Grænlendingar vilja vera sjálfstæð þjóð á Norðurlöndum

Það er auðvelt að falla fyrir Grænlandi og því frábæra fólki sem þar býr, á stærstu eyju veraldar. Ég fór þangað á dögunum en erindið var að ræða við heimamenn um Norðurlönd og norrænt samstarf.

Lesa meira

Jämställdhet gör alla till vinnare

Jag blev mycket inspirerad då vi under Nordiska rådets session i Köpenhamn förra året satte fokus på FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Det kom tydligt fram att Norden är ledande på de flesta av de här områdena och jag insåg att vi därför har ett särskilt ansvar för att nå målen globalt.

Lesa meira

Við viljum halda góðum samskiptum við Bandaríkin

Bandaríkin og Norðurlönd – nýjar forsendur var umræðuefnið á þemaþingi Norðurlandaráðs í Stokkhólmi í byrjun vikunnar. Umræðan var afar áhugaverð og gefandi. Hún sýndi að Norðurlönd standa við sín gildi en vilja jafnframt halda góðum samskiptum við Bandaríkin.

Lesa meira

Ett enat Norden gör gott för EU:s framtid

Europeiska kommissionens vitbok om EU:s framtid innehåller fem scenarier som kommissionen ser som både möjliga och önskvärda. Alla bygger på tanken om att EU-samarbetet kommer att fortsätta och utvecklas. Det är bredden och tempot som varierar, beroende på scenario.

Lesa meira

Vi jobbar alla för ett gränslöst Norden

Det har varit en del debatt den senaste tiden efter att jag på ett seminarium i Helsingfors uttalat mig om de nordiska regeringarnas arbete med att undanröja gränshinder. I samband med lanseringen av en nordisk rapport uppmanade jag både regeringar och politiker att ringa varandra med jämna mellanrum för att tala om gränshinder och hur de ska lösas.

Lesa meira

Vi sitter alla i samma båt

Överallt i Norden pågår det nätverksarbete långt från de högtidliga sammanträdesborden och flotta banketterna. Det är möten mellan människor med gemensamma intressen helt utan gränser, det är nätverkande inom folkmusik och teater, inom idrott och näringsliv, inom museivärlden och inom många fler områden.

Lesa meira

Tranströmer och fotboll gav extra mötesglädje

Två sanningar närmar sig varandra. En kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man en chans att få se sig själv". Orden är svenske poeten Tomas Tranströmers.

Lesa meira

Samstarf er þriggja stafa orð

Formennskuár Finnlands er í garð gengið og þar með forsetatíð mín í Norðurlandaráði.

Lesa meira

Nordens ”Great Britts” och nordiska vänner i brexit-land

Mitt första uppdrag som Nordiska rådets president är avklarat.

Lesa meira

Tengiliður

Matts Lindqvist
Sími: (+45) 29 69 29 05