Side-alternativer
Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Svensk.

Bloggar

Här finner du en lista över bloggar med nordisk profil eller som täcker aktuella frågor och diskussioner i Norden. Några av bloggarna har en mer internationell profil men har valts ut i egenskap av att vara tongivande i den nordiska bloggosfären och debatten.

Nordiska

Nordisk Kulturkontakt samlar intressanta bloggar och projekt med den gemensamma beröringspunkten nordisk kultur och konst. Bloggarna skrivs främst på engelska samt i vissa fall också på skandinaviska.

Generalsekreteraren för Nordiska ministerrådet ska bidra till att utveckla och stärka det nordiska samarbetet på uppdrag av de nordiska samarbetsministrarna. På generalsekreterarens blogg kan du följa det arbetet.

Generalsekreteraren Dagfinn Høybråten bloggar även regelbundet i den tongivande amerikanska nättidningen Huffington post. I den amerikanska debatten lyfts ofta Norden som exempel på  en offensiv social-, klimat- och jämställdhetspolitik, och genom bloggen tillför Dagfinn Høybråten debatten fler aktuella exempel på hur de nordiska  värderingarna tar gestalt i våra samhällen. 

Internationella

De tyska utrikeskorrespondenterna Clemens Bomsdorfs och Elmar Jungs bloggar på tyska om de nordiska länderna på HighNorth och rapporterar om allt från populärkultur och arkitektur till finans och politik.

World Economic Forum’s blog hitter du vad de skarpa hjärnorna kring WEF har att säga om de nordiska länderna. WEFs blogg är på engelska.

Manuel Velascos bloggar på spanska i elcaminodelnorte som intresserar sig för nordisk kultur och historia och innehåller bl.a. många videoklipp från de nordiska länderna. Velascos själv är författare  och har skrivit många böcker om nordisk kultur och historia.

Terri Mapes Scandinavia Travel Blog är en utmärkt och väl uppdaterad reseblogg på engelska för de som ska resa inom eller till Norden och Skandinavien.

Arctic Startup är ett företag som driver en hemsida och blogg på engelska om nystartade företag inom digitala medier och teknologier i Norden.

Sverige

Alla nedanstående bloggar skrivs på svenska.

Den svenske utrikesministern, Carl Bildt, bloggar i "Alla dessa dagar" om politik och utvecklingen i Norden och internationellt.

TV4-nyheternas politikerbloggen.se sammanställer politiska nyheter med bred täckning av ämnen, däribland nordiska.

Kulturbloggen har koll på det svenska och nordiska kulturlivet.

I Nordenbloggen fångar Föreningen Norden upp aktuella ämnen i Norden.

Finland

Alla nedanstående bloggar skrivs på finska.

De gröna i Finland bloggar från vihreablogi och är en bra ingång till den politiska debatten i Finland.

Anne Berner, Finlands samarbetsminister och kommunikationsminister.

Paavo Arhinmäki är riksdagsledamot.

Island

Islandsbloggen bevakar och kommenterar isländska nyheter om allt från ekonomi till kulturområdet, i det lilla liksom det stora. Bloggen skrivs på svenska och är en bra källa till fakta om Island för resenärer och isländskt intresserade.

Danmark

Alla nedanstående bloggar är på danska.

Altandetlige skriver flera danska ekonomer om ekonomi och politik  ur danskt perspektiv och lyckas med att vara sakkunnig och populär på samma gång.

Jyllandsposten och Berlingske tidende samlar ett antal danska bloggare från vänster till höger. Tidningarnas bloggavdelningar täcker in de flesta ämnesområden inom kultur, ekonomi, politik och samhälle, ofta belyst ur danskt perspektiv.

Norge

Alla nedanstående bloggar skrivs på norska.

Kristin Clemet, ledaren av den liberala think-tanken Civita, har en blogg om utvecklingen av samhällsidéer, norsk och internationell politik.

Paul Chaffey skriver i sin blogg om finans, politik och bevakar omvärlden med norska ögon.

Den norske arkeologen  Frans-Arne Stylegar bloggar om arkeologi i Norden. Sidan innehåller dessutom en omfattande länksamling till bloggar och webbplatser om arkeologi.

Förslag

Om du tycker att det fattas någon blogg här med nordiskt tema, så låt oss veta det på webredaktionen@norden.org.

Kontakt

Marita Hoydal
Telefon: 0045 29692915
E-post: