Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

275 konstnärer möts på Nuuk Nordisk

20.10.17 | Nyhet
Nuuk Nordisk publikbild
Photographer
Stine Selmer, Colourful Nuuk
Just nu pågår kulturfestivalen Nuuk Nordisk - en unik mötesplats för kulturutövare och besökare från hela Norden.
Den här veckan kan publiken uppleva nordisk konst och kultur på 50 platser runt Nuuk.

I måndags inleddes kulturfestivalen Nuuk Nordisk som presenterar nyproduktioner, gästspel, konserter, utställningar, paneldebatter och mycket, mycket mer, på tvärs av konstarter och länder.

Bakom festivalen står NAPA, Nordens institut i Grönland, och kommunen Kommuneqarfik Sermersooq, men även ett stort antal samarbetsparters och frivilliga har bidragit till att förverkliga den.

275 konstnärer på plats

Under hela veckan kan publiken uppleva nordisk konst och kultur på 50 platser runt Nuuk. Samtidigt är festivalen en mötesplats för konstnärer från alla de nordiska länderna, Baltikum, Canada, Ryssland och USA. 

Ett av målen för det nordiska kultursamarbetet är att det ska stärka hållbarheten i de nordiska samhällena genom att vara tillgängligt och inkluderande. Nuuk Nordisk är en viktig markering av konstens och kulturens roll i det nordiska samarbetet. 

Vid öppningsceremonin i måndags den 16 oktober 2017 deltog Asii Chemnitz Narup, borgmästare i Kommuneqarfik Sermersooq, Dagfinn Høybråten, generalsekreterare för Nordiska ministerrådet och Doris J. Jensen, Grönlands kulturminister.

Grönländskt fönster

- Nuuk Nordisk är ett praktexempel på nordiskt samarbete – och på hur kultur och konst skapar gemenskap och samhörighet och bidrar till reflektion. Nuuk Nordisk är helt konkret ett nordiskt fönster till Grönland och ett grönländskt fönster till Norden. För det nordiska samarbetet är grönländska erfarenheter och inspel av stor betydelse, särskilt då det kommer till det arktiska samarbetet, sa Dagfinn Høybråten.

I år fyller Nordens institut i Grönland, NAPA, 30 år, vilket firades i samband med festivalen. Institutionen har som syfte att förmedla nordisk kultur till Grönland och grönländsk kultur till det övriga Norden.

NAPA ska även stödja, stimulera och bidra till att utveckla det grönländska kulturlivet med särskild vikt på barn- och ungdomskultur.