Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Aktivare energisamarbete mellan Norden och de baltiska länderna efterlyses

09.03.15 | Nyhet
Högspänning
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
Framtidens energilösningar måste i högre grad än tidigare bygga på förnybar energi. Den sista veckan i februari arrangerade Nordiska Ministerrådets kontor i Tallinn ett seminarium med målsättningen att lyfta fram nya perspektiv på utvecklingen och potentialen på området.

-De nordiska och baltiska länderna har samma syn på hållbar energiproduktion, en öppen och effektiv energimarknad, och försörjningstrygghet, sade Johan Vetlesen, avdelningsdirektör på Norges Olje- och energidepartement på seminariet. Han menar att förutsättningarna för ökat samarbete är goda, och säger att det skulle det vara klokt av länderna att samarbeta mer än hittills kring de ”verktyg” och möjligheter som varje enskilt land har tillgång till.

Det interna nordiska energisamarbetet påverkas redan nu av utvecklingen på energisektorn i de Baltiska länderna, och de nordiska länderna måste följa med EU:s plan för en integrerad baltisk energimarknad (Baltic Energy Market Integration Plan), poängterar Vetlesen.

En av de frågeställningar som diskuterades på seminariet, var i hur hög grad förnybar energikapacitet kan utnyttjas i elproduktionen i länderna. Slutsatsen var enkel; Det finns inga teknologiska hinder för inkludering förutsatt att politisk vilja finns, och att de ekonomiska resurser som en inkludering förutsätter, kan uppbringas.

Estlands finans- och kommunikationsminister Urve Palo, som också talade på konferensen, betonade också hon behovet att nära samarbete mellan grannländerna när nya energipolitiska riktlinjer utvecklas. 

En längre rapport från seminariet (på engelska) kan läsas här.