Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Bo Könbergs rapport presenterades i Reykjavík

13.06.14 | Nyhet
Överlämningen av Könbergrapporten.
Photographer
Anton Brink/norden.org
Den före detta svenska sjukvårds- och socialförsäkringsministern Bo Könberg presenterade sin rapport om hur det nordiska hälso- och sjukvårdssamarbetet kan utvecklas och förstärkas de närmaste 5–10 åren.

Rapporten innehåller 14 förslag som ska kunna genomföras inom de närmaste 5–10 åren inom det nordiska hälso- och sjukvårdssamarbetet. Förslagen handlar bland annat om tjänstemannautbyte, registerbaserad forskning, folkhälsa och sällsynta diagnoser.

Bo Könberg är nöjd med det förtroende man visat honom genom att ge honom i uppdrag att skriva rapporten och på så sätt dra nytta av hans långa politiska erfarenhet inom hälso- och sjukvårdsområdet:

– Vårt mål var att producera en konkret, tillgänglig och användbar rapport. Vi hade som mål att presentera 13 prioriteringar, men det blev 14 till slut.

På presskonferensen i Reykjavik framhävde Bo Könberg bland annat användningen av antibiotika.

– Överanvändning av antibiotika leder till att effekten minskar eller försvinner helt, och tyvärr är det den utvecklingen vi ser generellt. Konsumtionen av antibiotika är lägre i Norden än i många andra regioner. Trots det bör Norden ha som ambition att komma ner till den lägsta nivån i Europa inom en femårsperiod.

Även Nordiska ministerrådets generalsekreterare Dagfinn Høybråten deltog i presskonferensen i Reykjavik. Han sa att förebilden för rapporten hade varit Stoltenbergrapporten som presenterades för Nordiska ministerrådet 2009 och som handlade om prioriteringar för det framtida nordiska samarbetet inom utrikes- och säkerhetspolitik. Målsättningen är att Bo Könberg-rapporten ska leda till en diskussion och ha en politisk effekt liknande den som Stoltenbergrapporten hade.

Första exemplaret av rapporten överlämnades till Islands hälsominister Kristján Þór Júlíusson. Han framhävde de steg som behöver tas för att följa upp på rapporten som kommer att behandlas på Nordiska rådets session i Stockholm i oktober 2014.