Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Dansk fokus på den nordiske model

25.02.15 | Nyhet
Nordiske 'ambassadører' for Danmarks formandskab for Nordisk Ministerråd 2015
Photographer
Marita Hoydal/norden.org
Carsten Hansen, minister for nordisk samarbejde, præsenterede Poul Nyrup Rasmussen, Bente Sorgenfrey og Adam Price som ’ambassadører’ for det danske formandskab for Nordisk Ministerråd 2015.

-Vi må ikke tage den nordiske model for givet, så forvitrer vores samfund og omverdenen overhaler os, sagde Carsten Hansen, da han indledte konferencen.

Ministeren forklarede, hvordan den danske regering under overskrifterne Vækst, Velfærd og Værdier – og det blå Arktis arbejder for at udvikle den nordiske model og sikre at det nordiske samarbejde kan mærkes i den enkelte borgers hverdag.

Til hjælp med denne opgave har Carsten Hansen har bedt Poul Nyrup Rasmussen, tidligere statsminister; Bente Sorgenfrey, formand for FTF og sammenslutningen af den nordiske fagbevægelse NFS; Adam Price; manuskriptforfatter og kok og Frank Erichsen aka ”Bonderøven” kendt fra TV (som ikke var med på konferencen) om at fungere som ’nordiske ambassadører’. De skal være med at sætte fokus på det nordiske samarbejde og komme med idéer til, hvordan det kan styrkes set fra deres respektive ståsteder.

Poul Nyrup, der er formand for Foreningen Det Sociale Netværk i Danmark, ser et stort potentiale for et forstærket nordisk samarbejde om psykisk sårbare, der er en af de største folkesygdomme i Norden, hvor halvdelen af alle familier i løbet af livet er i kontakt med Psykiatrien. Carsten Hansen fortalte, at der allerede er en dialog i gang om, hvordan man kan forstærke samarbejdet om behandlingen af psykisk syge i Norden.

Mogens Lykketoft, formand for det danske Folketing, indledte konferencen med hans vurdering af, hvad den nordiske model kan tilbyde verden. Annika Olsen, færøsk minister for nordisk samarbejde, argumenterede for nødvendigheden af forstærket samarbejde med de selvstyrende lande i Norden. Det folkelige perspektiv løftede Georg Møller, Næstformand i Foreningen Norden, Danmark, der også deltog i konferencen, som fandt sted i København onsdag.