Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Endelig en udvidelse af nordisk forsvarssamarbejde

10.04.15 | Nyhet
Bertel Haarder
Photographer
Johannes Jansson
Formand for den danske delegation i Nordisk Råd Bertel Haarder (V) hilser den for nyligt indgåede aftale om at styrke det nordiske forsvarssamarbejde velkommen.

I dag præsenterede de fem nordiske lande en ny samarbejdsaftale på forsvarsområdet. Det sker blandt andet som en konsekvens af den aggressive russiske optræden i de nordiske nærområder. Samarbejdsaftalen blev præsenteret i form af en kronik i Aftenposten (Norge) med forsvarsministrene i Norge, Sverige, Danmark, Finland og den islandske udenrigsminister, som afsender.

- Jeg håber inderligt, at det bliver til noget denne gang og at det indebærer et fokus på de baltiske landes sikkerhed, siger formand for den danske delegation i Nordisk Råd Bertel Haarder.

Han understreger endvidere succesen med det allerede eksisterede nordiske forsvarssamarbejde NORDEFCO (Nordic Defence Cooperation) mellem Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige og mener, at det nu bør udvides.

Forslag om forsvars- og sikkerhedskommission

Bertel Haarder har længe presset på og opfordret Nordisk Råds Præsidium til at drøfte muligheden for at anbefale de nordiske statsministre til at nedsætte en nordisk forsvars- og sikkerhedskommission. I forlængelse af tidligere norske udenrigs- og forsvarsminister, Thorvald Stoltenbergs (Ap) tale under Nordisk Råds session i 2014, skrev Berthel Haarder så sent som i slutningen af 2014 et brev til den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), hvori han opfordrede statsministeren til at tage initiativ til at nedsætte en forsvars- og sikkerhedskommission under Danmarks formandskab for Nordisk Ministerråd i år.

- Stoltenbergs forslag på session i 2014 var fremragende, og jeg mener helt klart at ministrene bør tage det op som en konsekvens af deres kronik, siger Berthel Haarder.

Fokus på Baltikum

Formanden for den danske delegation i Nordisk Råd er særdeles tilfreds med, at de nordiske ministre er gået sammen og officielt har erklæret deres ønske om at samarbejde hvilket blandt andet indebærer fælles militære øvelser, fælles industrisamarbejde, fælles udvikling af efterretningskundskab og fælles bearbejdning af cyber-materiale.

- Jeg er glad for at de taler sammen og skriver sammen. Det er afgørende er jo så, at det bliver til noget og at det føres til handling – og at de baltiske lande er med. De baltiske lande er med i NATO, men det er Sverige og Finland ikke, så det kræver jo en helt særlig opmærksomhed, siger Bertel Haarder.

- Jeg vil også understrege vigtigheden af et samarbejde omkring Arktis. I takt med at isen forsvinder øges besejlingen, og det kræver et øget fokus på forsvar, beredskab og sikkerhed.Vi har jo et allerede eksisterende samarbejde omkring fælles overvågning af luftrummet over Island og det kan med rette udbygges.Sidst med ikke mindst er det også yderst vigtigt, at der bliver lagt fokus på cyber-sikkerheden. Senest har vi set, at terrororganisationen IS har hacket sig ind og forstyrret fransk tv, slutter formand for den danske delegation i Nordisk Råd Bertel Haarder.